ATENTAT în Boston: Trei morţi şi peste 130 de răniţi în explozii VIDEO

Două bombe au explodat luni în străzile aglomerate de lângă linia de sosire a Maratonului din Boston (Massachusetts, nord-est), omorând trei persoane şi rănind alte peste 130, într-o scenă sângeroasă de sticlă spartă şi membre retezate şi un semnal de alarmă că teroriştii ar putea lovi din nou Statele Unite, a anunţat şeful poliţiei oraşului Ed Davis.

15 apr. 2013, 19:14

EXPLOZII ÎN BOSTON. Exploziile produse la maratonul din Boston sunt un „atac terorist”, au anunţat autorităţile americane citate de CNN. Cele două explozii de la maraton au fost cauzate de dispozitive explozive declanşate aproape simultan, la 15-20 de metri distanţă unul de celălalt, în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, a declarat şeful poliţiei din Boston, Ed Davis.

O a treia explozie a avut loc la Biblioteca J.F. Kennedy din Boston, după aproximativ două ore. Alte două dispozitive explozive au fost depistate în Boston şi au fost dezamorsate.

UPDATE 1.50 Cel puţin opt persoane sunt în stare critică, iar 14 în stare gravă, după ce au fost rănite în urma exploziilor, informează Boston Globe. Cel puţin opt dintre răniţi sunt copii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani.

FOTO: AP

UPDATE 2.45 Un expert citat de CNN spune că bombele au fost unele de tip şrapnel. Majoritatea răniţilor au suferit traumatisme şi leziuni la membre. Trei spitale din Boston au anunţat că medicii au fost nevoiţi să efectueze mai multe amputări de membre, din cauza rănilor grave suferite de cei ajunşi în spital. Foarte multe persoane au fost rănite de cioburile rezultate după ce suflul exploziilor a spart mai multe geamuri la clădirile din zonă.

UPDATE 1.40 „Atacurile au fost rezultatul unei acţiuni coordonate”, spune un reprezentant al Comitetului pentru Securitate Naţională.

CITEŞTE ŞI: EXPLOZII ÎN BOSTON. Vezi PRIMELE IMAGINI surprinse de spectatorii strânşi la maraton – IMAGINI ŞOCANTE

UPDATE 1.33 Potrivit NBC, unul dintre morţi este un copil în vârstă de opt ani. Nu se ştie dacă este un băiat sau o fată.

UPDATE 00.58 Autorităţile susţin că dispozitivul depistat la Biblioteca JFK era unul incendiar şi că, deocamdată, nu poate fi stabilită o legătură între acesta şi celelalte explozii.

UPDATE 00.50 Potrivit Boston Globe, citat de CNN, numărul răniţilor este mai mare de 100.

UPDATE 00,05 Un sportiv de origine română participant la maratonul de la Boston, Andrei Flueraşu, a declarat pentru gandul.info că el terminase competiţia cu câteva ore înaintea exploziilor de la finişul cursei şi că a văzut incidentele după ce a ajuns la hotel, precizând că e şocat de „vestea îngrozitoare”.

UPDATE 12:01 Potrivit Gazetei sporturilor, două românce au participat la maraton. Una dintre ele este Atleta Nuţa Olaru, care s-a pregătit alături de Constantina Diţă-Tomescu. Ea a terminat cursa înaintea incidentelor.

UPDATE 12:00 Exploziile produse la maratonul din Boston sunt un „atac terorist”, anunţă autorităţile americane.

UPDATE 11:50 Cel puţin 64 de persoane au fost rănite şi 2 au murit în urma exploziilor de la maratonul din Boston, informează Boston Globe.

UPDATE 11:49 O a treia explozie a avut loc la JFK Library, potrivit Reuters, dar nu se ştie dacă incidentele au legătură.

UPDATE 11:45 Poliţia a luat măsuri de securitate sporite în Washington D.C şi în jurul Casei Albe, potrivit Reuters.

UPDATE 11:35 Încă două dispozitive explozive au fost depistate în Boston şi au fost dezamorsate, anunţă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de CNN.

Sursele citate nu au oferit detalii despre zonele în care au fost depistate celelalte două dispozitive explozive. 

Cel puţin doi oameni au murit în exploziile produse la maratonul din Boston şi 23 au fost răniţi, afirmă poliţia din Boston. Unele victime au membre amputate.

Martorii spun că au auzit două explozii spre sfârşitul maratonului. Hotelul Fairmount Copley Plaza în care este cartierul general al evenimentului sportiv a fost închis ca urmare a incidentului. Hotelul Lenox din Boston a fost evacuat.

„Au fost mai multe explozii. La faţa locului s-au deplasat serviciile de intervenţie. Nu ştim exact câte persoane au fost rănite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului poliţiei din Boston.

Potrivit Reuters, preşedintele Barack Obama a fost înştiinţat cu privire la explozii.

Vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că este foarte probabil ca exploziile din Boston să fi fost un „atentat” terorist.

Maratonul din Boston a fost organizat cu ocazia Zilei Patrioţilor, marcată în a treia zi de luni din aprilie începând cu anul 1897.