Explozii puternice la Kiev înainte de Revelion 2023. Primarul oraşului, Vitali Kliciko: „Rămâneţi la adăpost!”

Mai multe explozii au fost auzite sâmbătă în Kiev, capitala Ucrainei, cel puţin o persoană fiind ucisă.

31 dec. 2022, 15:50

Cel puţin 11 explozii s-au auzit sâmbătă după-amiază în Kiev, cu doar câteva ore înainte de Revelion.

„Explozii la Kiev! Rămâneţi la adăpost!”, a transmis pe reţeaua Telegram primarul oraşului, Vitali Kliciko.

Edilul a mai anunţat că, potrivit primelor informaţii, o persoană a murit. Kliciko a precizat că persoana care a murit în cartierul Solomiansk din Kiev era un bărbat în vârstă.

Cel puţin 20 de persoane au fost rănite, dintre care una „extrem de grav”. Dintre persoanele rănite, 14 au fost transportate la spital, iar şase au fost tratate la faţa locului.

Unul dintre cei răniţi este un jurnalist japonez, care se afla în hotelul lovit de o rachetă.

 

Una dintre rachete a lovit un hotel. De asemenea, a fost lovită şi o clădire administrativă.

Primarul Kievului nu a spus ce a provocat exploziile, dar guvernatorul regiunii kievene, Oleksii Kuleba, a atenţionat mai devreme împotriva unui posibil atac cu rachete şi a menţionat că apărarea antiaeriană reacţionează, a consemnat la rândul ei agenţia Reuters, citată de Agerpres.

„Ţara teroristă a lansat mai multe valuri de rachete. Ne urează un An Nou fericit. Dar noi vom persevera”, a promis Kuleba tot pe Telegram.

Raiduri ruse au vizat sâmbătă şi alte regiuni din Ucraina. Responsabili ucraineni au indicat că s-au produs distrugeri şi incendii la Nikolaev, în sud, cel puţin 6 persoane fiind rănite, şi la Hmelniţki, în vest, unde patru persoane au fost rănite.

 

Serghei Şoigu spune în mesajul de Anul Nou că victoria în Ucraina este „inevitabilă”

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat în mesajul video transmis de Anul Nou că victoria Rusiei asupra Ucrainei este „inevitabilă” şi a salutat eroismul soldaţilor ruşi, relatează Reuters.

„Întâmpinăm noul an într-o situaţie politico-militară dificilă, într-un moment în care există cei care încearcă să şteargă istoria noastră glorioasă şi marile noastre realizări, să demoleze monumentele în cinstea învingătorilor asupra fascismului, să pună criminali de război pe un piedestal, să anuleze şi să profaneze tot ce este rusesc”, a declarat Şoigu.

În ciuda faptului că sunt lupte sângeroase în curs de desfăşurare de-a lungul liniei de front de 1.000 de km din Ucraina, iar Rusia nu a obţinut niciun câştig teritorial din primele luni ale războiului, Şoigu le-a spus soldaţilor ruşi: „Victoria, ca şi Anul Nou, este inevitabilă”.

El a lăudat, de asemenea, „acţiunile nemuritoare, curajul altruist şi eroismul” de care au dat dovadă trupele ruseşti care luptă împotriva a ceea ce el a numit „neonazism şi terorism”.

Moscova se aştepta la o victorie rapidă în ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială”, dar rezistenţa energică a Ucrainei şi armele occidentale au ajutat Kievul să întoarcă cursul războiului şi să organizeze o serie de contraofensive uimitoare. Ucraina a recuperat acum mai mult de jumătate din teritoriul confiscat de Rusia în primele săptămâni ale invaziei sale.