Expoziţie dedicată evoluţiei calculatoarelor la MNIR

"PC. O istorie fascinantă" - o expoziție temporară dedicată evoluției calculatoarelor, de la primele mașini de calcul la computerele moderne de astăzi, se va deschide, vineri, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

22 apr. 2015, 14:50
Expoziţie dedicată evoluţiei calculatoarelor la MNIR

Potrivit unui comunicat al MNIR, transmis miercuri AGERPRES, majoritatea pieselor datează din anii ’70-’80 ai secolului trecut, alături de mărcile străine consacrate aflându-se și cele românești fabricate de companii precum: ICE Felix, Electronica, Centrul de Cercetări Automatica București (CCAB).

Printre modelele expuse se numără și calculatoare reprezentative pentru industria IT din anii ’80: Apple IIc, Apple Lisa 2, Commodore 64, IBM PC 5150, Apple Macintosh Plus, HP 150, terminalul Lear-Siegler ADM-3A, Osborne I și multe altele.

Una dintre cele mai vechi piese prezente în expoziție este un calculator mecanic din 1943-1944, fabricat în Suedia de compania Original-Odhner, acesta fiind și cel mai longeviv model fabricat vreodată.

MNIR precizează că „pentru a arăta istoria completă, având în vedere că nu a fost posibilă expunerea anumitor calculatoare foarte rare, expoziția are și o parte informativă, dedicată istoriei acestui domeniu, menită să arate prin text și imagini evoluția calculatorului modern, de la un simplu instrument de calcul la ceea ce este astăzi„.

Organizată în parteneriat cu Muzeul Comunicațiilor și Informaticii (filială a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”), Muzeul Universității Politehnica din București și colecționarul Alexandru Floca, expoziția este deschisă până pe 21 iunie.