Expulzată din Suedia, la vârsta de 106 ani. Drama unei femei afghane, care a traversat lumea ca să ajungă în ţara visurilor sale

După ce a traversat munţii şi pădurile alături de familie, pentru a-şi găsi refugiul în Suedia, unde spera să trăiască o viaţă mai bună, o femeie afghană în vârstă de 106 nu a primit azil în această ţară şi va fi expulzată în Afghanistan.

05 sept. 2017, 12:02
Expulzată din Suedia, la vârsta de 106 ani. Drama unei femei afghane, care a traversat lumea ca să ajungă în ţara visurilor sale

Bibihal Uzbeki, în vârstă de 106 ani, a ajuns în Suedia însoţită de fiul şi nepotul său, după o călătorie extrem de obositoare, făcută în parte pe jos şi în parte cu trenul. Ca să ajungă din Afghanistan în Scandinavia a străbătut păduri, deşerturi şi munţi, dar în ciuda acestei odisei istovitoare, ea nu a găsit bunăvoinţă la capătul călătoriei.

Autorităţile suedeze au decis să nu-i acorde dreptul la azil şi în consecinţă i-au întocmit actele pentru deportare, după cum relatează cotidianul The Guardian. Potrivit rudelor, starea de sănătate a lui Bibihal s-a deteriorat imediat după ce a aflat această veste, iar în prezent ea abia mai vorbeşte. Cu toate acestea, autoritățile afirmă că nici vârsta, nici starea de sănătate nu reprezintă un motiv valid pentru satisfacerea cererii sale de azil.

Înainte de a ajunge în Suedia, familia lui Bibihal Uzbeki a locuit ilegal timp de opt ani în Irak, după ce a fugit din Afganistan, din cauza războiului și a insecurității din țară.