EXTRAORDINAR. O elevă de nota 10 la BACALAUREAT 2014 nu a făcut nici măcar o oră de meditaţie

Rezultatele de la acest examen plasează Iaşul, ca promovabilitate, pe locul trei pe ţară. Două colegii din oraş au obţinut 100% grad de promovare şi 14 elevi (13 fete şi un băiat) au trecut examenul cu medie maximă: 10. Una dintre "campioanele bac-ului" de la Iaşi a mărturisit că nu a luat nici măcar o oră de meditaţii, pregătindu-se singură.

08 iul. 2014, 07:44
EXTRAORDINAR. O elevă de nota 10 la BACALAUREAT 2014 nu a făcut nici măcar o oră de meditaţie

Şapte dintre cei 14 zecişti provin de la Colegiul Naţional din Iaşi, ai cărui repre­zentanţi susţin că este o performanţă care, deşi poate aşteptată, îi onorează cu atât mai mult cu cât a fost confirmată, scrie ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi CONTESTATII BACALAUREAT 2014: Foarte multe recorectări la BAC 2014. MODEL CERERE CONTESTAŢIE

„A fost o ge­neraţie foarte bună şi suntem evident extrem de mulţumiţi de rezultatele copiilor, în special a celor care au avut zece pe linie. Sunt elevi foarte buni, în mare parte olimpici, şi suntem deosebit de mândri de performanţa lor”, a declarat Cristina Vâl­cu, director al unităţii şcolare.

În ceea ce-i priveşte pe zecişti, aceştia sunt împărţiţi. Ma­joritatea celor care au terminat cu zece pe linie examenul de bacalaureat au ales ca ultimă probă anatomia sau biologia, fiindcă îşi doresc să meargă la medicină.

Ioana Lămătic, de la „Naţional”, este însă una dintre excepţii. Aceasta a luat zece pe linie la română, matematică şi fizică teoretică şi s-a înscris deja la cursurile Universităţii Cambridge, dorind să îşi creeze o carieră din matematică, inclusiv pe cercetare.

Citeşte şi Sexy-peremista a luat, în sfârşit, BAC-ul FOTO

„Voi afla în august rezultatele, dar am aplicat pentru siguranţă şi la College of London şi voi aplica şi la Universitatea «Al.I. Cuza», la matematică. Cambridge are reputaţia de a fi cea mai bună facultate din lume mo­mentan, şi ar fi o oportunitate pentru mi­ne, pentru că aş lua deja contactul cu lumea academică internaţională. Cred că cerceta­re, din păcate, nu aş putea să fac în România, pe matematică, ca acolo, şi mai există şi foarte multe oportunităţi în toate domeniile mergând doar pe matematică”, a susţinut Ioana Lămătic.

La polul opus, Maria Teodora Codreanu, de la acelaşi liceu, care a luat şi ea zece pe linie, crede că este „croită” pentru Facultatea de Drept şi preferă să rămână în România.

„M-am gândit să plec în străinătate, dar simt că sunt croită pentru drept, şi asta îmi doresc să fac foarte mult. Sunt mai ambiţioasă şi peste patru ani aş vrea să urmez cursurile Insitutului Naţional de Magistratură de la Bucureşti. Prefer să rămân în ţară, avem locuri de muncă aici şi e bine să rămânem şi să susţinem economia. Dacă nu noi, a­tunci cine?”, crede viitoarea studentă.

Ra­luca-Teodora Tiron, unul dintre cei doi zecişti de la „Eminescu”, spune că, deşi a luat notă maximă la toate examenele, nu a făcut pregătire, în niciun an, la niciun subiect. Aceasta explică faptul că i s-au pă­rut accesibile toate subiectele, mai puţin cele de la matematică, şi că se va înscrie la Iaşi la medi­cină, chiar dacă foarte mulţi dintre colegii ei s-au hotărât deja să plece afară din ţară.

„Am fost tentată să plec din ţară, şi părinţii m-au îndemnat, dar dacă vreau medicină e mai bine în România, pentru că afară e greu de intrat şi preţurile sunt mari. Nu voiam să am un job ca să mă pot întreţine în facultate, fiindcă vreau să învăţ. Oricum, iau în calcul să fac rezidenţiatul în afară”, a precizat studenta.

Rezultatele finale ale exame­nului de ba­calaureat vor fi afişate pe 11 iulie, în cursul zilei de ieri elevii putând depune con­testaţii, care vor fi soluţionate între 8 şi 10 iulie.

Iaşul este al treilea judeţ pe ţară în ceea ce priveşte gradul de promovare a exa­me­nului de bacalaureat. Anul acesta, gradul de promovare în tot judeţul a fost de 73,65%, mai mare decât media naţională, şi cu şase procente mai mare decât anul trecut, când a fost de 67,55% înainte de contestaţii. Acesta este cel de-al doilea an la rând în care procentul de promovare a examenului de bacalaureat creşte în judeţul Iaşi, remarcându-se o creştere totală de aproape 17,5% în cei doi ani. În 2012, procentul înainte de contestaţii era de 56,06%, iar în 2013 de 67,55%.