Extratereştrii încearcă să ia legătura cu noi? Semnale din afara galaxiei, recepţionate de astronomi

Semnale extrem de intense, insa foarte scurte, in domeniul undelor radio, au fost recent inregistate de catre radiotelescoape si analizate de astronomi.

24 aug. 2014, 12:15
Extratereştrii încearcă să ia legătura cu noi? Semnale din afara galaxiei, recepţionate de astronomi

Din studiul caracteristicilor acestor semnale s-a ajuns la concluzia ca provin din exteriorul galaxiei noastre, scrie evz.ro. La ora actuala insa nu este cunoscut mecanismul care le-ar putea produce.

Citeşte şi Când au venit pentru prima dată extratereştrii pe Pământ. Misterul mumiei extraterestre

Pentru prima data in anul 2011 au fost inregistrate la radiotelescopul de 64 de metri din Parkes (Australia) semnale in domeniul undelor radio extrem de intense, cu o durata de doar cateva milisecunde (o milisecunda este a mia parte dintr-o secunda). Acestea au capatat numele de Fast Radio Burst (FRB) si sunt generate de mecanisme inca necunoscute.

Citeşte şi Religiile s-au născut în urma întâlnirii omenilor cu EXTRATEREŞTRII

Descoperirea de la radiotelescopul australian a fost publicata recent in prestigioasa revista Science. Nu toti erau insa convinsi ca undele radio masurate aveau o provenienta „cereasca” – cativa astronomi au sustinut ca ar fi fost vorba despre semnale care proveneau de pe Pamant si pe care astromonii le-au interpretat gresit.

Iata insa ca au fost masurate alte semnale de acest gen, de data asta cu ajutorul radiotelescopului Arecibo din Portorico – care are un diametru de 305 metri – fiind instrumentul cu o singura atena cu cea mai mare dimensiune si sensibilitate de pa Terra.

Pe 12 noiembrie 2012 Arecibo a masurat un astfel de semnal de unde radio foarte intens si scurt, confirmand descoperirea facuta in 2011: undele radio de tipul FRB exista si provin din Univers.

S-a calculat cum ca in fiecare minut ar putea ajunge pe Pamant cam 7 astfel de semnale – trebuie deci sa fim extrem de norocosi sa masuram unul dintre acestea, tinand cont ca radiotelescoapele ocupa o suprafata extrem de mica fata de cea a suprafetei terestre. Analiza acestui nou semnal a fost publicata intr-un articol in revista The Astrophysical Journal.

De unde oare provin aceste semnale?

Ipoteza cea mai naturala era cum ca ar lua nastere in galaxia noastra. Studiul semnalului radio masurat de Arecibo insa dovedeste ca nu este asa. Cum au ajuns astronomii la o astfel de concluzie? Studiind dispersia semnalului. In urma propagarii prin spatiul interstelar undele radio intalnesc electroni (care sunt rari, dar totusi existenti) cu care interactioneaza. Aceasta interactiune genereaza un fel de „imprastiere’ (dispersie) a undelor radio care este cu atat mai mare cu cat distanta strabatuta de semnal este mai ridicata.


loading...