Extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan rămân în spatele gratiilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni ca extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan, membri ai grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, să rămână în arest preventiv în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

01 feb. 2016, 16:40
Extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan rămân în spatele gratiilor

Instanța supremă le-a respins celor doi contestațiile și a menținut decizia Curții de Apel București din 26 ianuarie, prin care au fost prelungite cu 30 de zile mandatele de arestare preventivă.

Beke Istvan, cetățean român de etnie maghiară, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie 2015, el fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea și combaterea terorismului.

Ulterior, procurorii au extins cercetările în acest dosar și l-au reținut pe Szocs Zoltan, președintele grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, acuzat de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, relatează Agerpres.

Potrivit DIICOT, în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze în public.

Citeşte şi: Extremistul maghiar, Beke Istvan, în faţa instanţei: „Totul a fost O GLUMĂ”

Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă cel puțin 3 — 4 petarde simultan” și că mai trebuie „doar o baterie”. Dispozitivul urma să fie detonat de la distanță, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanții la întâlnire propunând ca acesta să fie așezat într-un coș de gunoi din centrul localității, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

Anchetatorii au descoperit că Beke Istvan Attila este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc, județul Covasna, și că folosea un teren situat pe raza localității Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La perchezițiile efectuate la reședințele lui Beke Istvan, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăți achiziționate cu încălcarea legii; materii explozive — clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.