FABRICA DE CĂŢĂRAT, un eveniment sportiv dedicat şi copiilor cu dezabilităţi

Bouldering-ul pe înţelesul tuturor: avansaţi, începători, inclusiv pentru nevăzători. Acesta este mesajul pe care organizatorii evenimentului care va avea loc pe data de 31 ianuarie, la Club Fabrica, vor să-l transmită! Noutatea ediției de anul acesta a Boulder Open 2015 - Fabrica de Căţărat, o constituie participarea la concurs a unor copii cu deficienţe de văz şi de auz de la Fundaţia Climb Again. Pe lângă competiţia obişnuită de escaladă veţi putea aplauda şi demonstraţia de căţărare pe perete înclinat, cu prize, a acestor copii.

29 ian. 2015, 16:02

“Sala de escaladă Fabrica de Căţărat s-a deschis în 2012”, spune Cristian Joantă, iniţiatorul şi organizatorul Boulder Open 2015 – Fabrica de Căţărat, “iar primul Open a fost cel de inaugurare. Am continuat să organizăm în fiecare an acest eveniment, atât pentru promovarea sălii, cât şi pentru promovarea bouldering-ului în România.

„Ideea organizării anuale s-a dovedit a avea succes, multe persoane – inclusiv copii – începând să practice acest sport în urma concursului iniţiat de noi. În țară au început să apară mai multe săli de profil care organizează astfel de open-uri, și asta mă bucură“, adaugă Cristian Joantă.

El povesteşte că ideea invitării copiilor cu deficienţe de văz şi auz de la Fundaţia Climb Again a apărut dintr-un sentiment pur omenesc. “Acei copii vor să simtă că sunt apreciaţi pentru ceea ce fac şi că pot avea şi ei un loc în societate pe viitor”, spune Joantă. “Prima lor experienţă în sala noastră a fost, pe de o parte, emoţionantă pentru noi, și pe de altă parte, foarte motivantă pentru micuţii căţăratori.” “Pentru viitor ne propunem să invităm la Boulder Open cățărători de top din lume, pentru a atrage cât mai multă lume spre acest sport. Deși poate nu pare, boulderingul este în egală măsura un sport al mușchilor și al minții“, adaugă organizatorul.

Competiţia Boulder Open 2015 – Fabrica de Căţărat se va desfăşura pe 31 ianuarie, în intervalul 11:00 – 19:30. Înscrierile se pot face oricând, pe durata întregului program.

Asociația Club Sportiv Climb Again activează din ianuarie 2014 ca o asociație non-profit cu sediul în București. Misiunea sa este de a încuraja și a susţine copiii, tinerii și adulţii cu nevoi speciale – cu dizabilitați sau provenind din medii dezavantajate – să practice escalada ca metodă de dezvoltare a abilităților de viață și de integrare socială. Un număr încurajator de asociații și institutii publice cu profil specific s-au alăturat deja proiectului și au trimis periodic copii și tineri la cățărat. Prezenţa este deja de peste 150 de participanți, din septembrie 2013 până în prezent.