Fabuloasa sumă cu care va fi scos la licitaţie un exemplar original din lista lui Oskar Schindler

Un exemplar original din faimoasa listă a lui Oskar Schindler, industriaşul german care şi-a riscat viaţa angajând sute de evrei pentru a nu fi găsiţi de nazişti, a fost scoasă vineri la vânzare pe portalul de licitaţii eBay cu un preţ de pornire de trei milioane de dolari, estimându-se că în cele din urmă suma ar putea ajunge la circa 5 milioane de dolari, relatează agenţia EFE.

19 iul. 2013, 16:38
Fabuloasa sumă cu care va fi scos la licitaţie un exemplar original din lista lui Oskar Schindler

Documentul, datat cu ziua de 18 aprilie 1945, a fost elaborat de contabilul lui Schindler, Itzhak Stern, şi conţine 14 pagini pe care se regăsesc numele a 801 de bărbaţi evrei, potrivit Agerpres.

Citeşte Fetiţa cu palton roşu, acum o tânără de 24 de ani: Mi-a fost ruşine că am jucat în film

Potrivit The New York Post, vânzătorii sunt colecţionarii Gary Zimet şi Eric Gazin. În anunţul licitaţiei, ei asigură că în prezent mai există doar trei alte exemplare originale ale listei lui Schindler, două la Muzeul Holocaustului din Ierusalim (Yad Vashem) şi unul la Muzeul Holocaustului din Washington.

Citeşte şi Ororile nazismului: Povestea lui Leon Leyson, cel mai tânăr supravieţuitor de pe Lista lui Schindler

În anul 2010, scriitoarea argentiniană Erika Rosenberg, moştenitoarea văduvei lui Oskar Schindler, s-a opus vânzării acestui document la licitaţie, argumentând atunci că o asemenea acţiune ar aduce „daune ireparabile” intereselor sale ca unică moştenitoare a drepturilor asupra unor astfel de acte.