Facebook a închis 270 de pagini operate de o agenţie rusă cu scopul influenţării alegerilor din străinătate

Mark Zuckerberg, cofondatorul şi directorul general al Facebook, a anunţat marţi seară că platforma online a închis peste 270 de pagini şi conturi false care erau operate de o agenţie rusă în vederea influenţării alegerilor din diverse ţări.

04 apr. 2018, 06:45
Facebook a închis 270 de pagini operate de o agenţie rusă cu scopul influenţării alegerilor din străinătate

Mark Zuckerberg a anunţat în pagina sa de Facebook că „astăzi facem un pas important în protejarea integrităţii alegerilor din întreaga lume, prin închiderea a peste 270 de pagini şi conturi operate de o organizaţie rusă numită Internet Research Agency (IRA). Majoritatea acţiunilor noastre de până acum împotriva IRA au fost să o împiedicăm să se amestece în alegeri din străinătate”.

„Această actualizare face referire la închiderea paginilor agenţiei care vizează oamenii care trăiesc în Rusia. Agenţia rusă a acţionat înşelător şi a încercat să manipuleze oameni din SUA, Europa şi Rusia – şi nu îi vrem pe Facebook nicăieri în lume”, a mai scris Zuckerberg, potrivi news.ro

El a oferit mai multe date despre eforturile platformei social media de a proteja integritatea alegerilor. A amintit că, după 2016, Facebook a descoperit că IRA a organizat o reţea de sute de conturi false pentru a împărtăşi conţinut „dezbinător” şi pentru a interveni în alegerile prezidenţiale din SUA. „Am început investigarea activităţii lor la nivel global şi să le închidem paginile şi conturile”.

Citeşte şi Ceartă între miliardari. Mark Zuckerberg spune că afirmaţiile şefului de la Apple sunt nesincere

Zuckerberg precizează că, între timp, tehnicile Facebook de a preveni amestecul unor naţiuni în alegerile ale altora au fost îmbunătăţite. „Am construit mai multe instrumente avansate pentru a înlătura conturi false”. Acestea au fost folosite în cazul alegerilor din Franţa (2017), unde au fost descoperite 30.000 de conturi false, Germania, înainte de alegerile din 2017, unde au lucrat direct cu Biroul de Securitate a Informaţiilor, Alabama (2017), pentru Senatul american, în cazul cărora au descoperit conturi false din Macedonia care încercau să distribuie informaţii false, a exemplificat Zuckerberg. În plus, investiţiile în securitatea platformei au crescut. „Avem acum aproximativ 15.000 de oameni care lucrează pentru securitatea şi verificarea conţinutului. Vom mai avea 20.000 până la finalul anului”.

Potrivit directorului general, eforturile companiei în acest sens au făcut dificil pentru diverse state să se amestece în alegeri din străinătate. „Cu actualizarea făcută astăzi (marţi, n.r.), am identificat o mare reţea pe care IRA o foloseşte pentru a manipula oamenii chiar din Rusia. Acesta este următorul pas spre eliminarea completă a lor de pe Facebook”.
El a ţinut să sublinieze că Facebook respectă viziunile politice exprimate pe platformă, însă nu permite distribuirea acestora de pe conturi false, potrivit Agerpres.

Facebook va lansa în următoarele săptămâni o unealtă prin care utilizatorii pot verifica dacă au apreciat ori urmărit un cont controlat de IRA. Zuckerberg a mai spus că unele conturi erau folosite pentru a influenţa oamenii vorbitori de limba rusă din Azerbaijan, Uzbekistan şi Ucraina. „Aproximativ 1 milion de oameni urmăreau cel puţin una dintre paginile de Facebook ale lor şi aproximativ 500.000, cel puţin unul dintre conturile de Instagram”.