Facebook face cea mai detaliată hartă a densităţii umane, de pe Glob. Schimbări importante şi la aplicaţia pentru mobil

Facebook vrea să realizeze, cu ajutorul inteligenţei artificiale, cea mai detaliată hartă privind densitatea populaţiei creată vreodată.

02 mai 2019, 05:39
Facebook face cea mai detaliată hartă a densităţii umane, de pe Glob. Schimbări importante şi la aplicaţia pentru mobil

Facebook a anunţat că a creat o hartă a densităţii populaţiei pentru majoritatea continentului african şi că va face acelaşi lucru în timp pentru toate regiunile locuite ale planetei. Compania americană continuă astfel un proiect care a debutat în 2016, când Facebook a realizat acelaşi lucru pentru 22 de ţări prin intermediul iniţiativei internet.org.

Facebook explică pe blogul companiei că, deşi există imagini de mare rezoluţie luate din satelit, crearea unor astfel de hărţi este în continuare o sarcină dificilă pentru oameni, care trebuie să parcurgă fiecare regiune şi fiecare casă pentru a verifica datele din cele mai recente recensăminte. În schimb, AI-ul se dovedeşte foarte eficient în acest caz şi poate automatiza o mare parte a întregului proces. Facebook a folosit proiectul Open Street Map pentru antrenarea AI-ului. Acesta a folosit zona inteligenţei artificiale numită „computer vision” pentru a recunoaşte clădirile în imaginile filmate din satelit şi pentru a elimina zonele nelocuite.

În procesul de creare a hărţii pentru Africa, AI-ul a procesat 11,5 miliarde de imagini cu o rezoluţie de 64 x 64 pixeli. Rezultatele AI-ului au fost verificate apoi de către cercetătorii de la CIESIN (Center for International Earth Science Information Network). Facebook va face publice hărţile pe care le va crea şi spune că acestea vor fi utile în situaţii de urgenţă precum dezastrele ecologice sau vaccinarea populaţiei în cazul epidemiilor.

Într-un alt proiect, Facebook a anunţat că va lansa în curând un update pentru aplicaţia sa mobilă, care va aduce un nou design şi o reorganizare a principalelor categorii. Grupurile vor deveni cel mai important element al noii versiunii de Facebook. Pictograma care facilitează accesul la grupuri va fi plasată în centrul barei de butoane pentru a fi mai uşor accesibilă şi pentru a încuraja folosirea grupurilor de discuţii.

Acestea vor beneficia de o secţiunea similară newsfeed-ului, care va afişa cele mai interesante postări din grupurile pe care utilizatorul le accesează cel mai frecvent. Conform celor de la de la Facebook, peste 400 de milioane de utilizatori ai reţelei sociale fac parte din cel puţin un grup de discuţii pe un topic pe care-l consideră important. De o atenţie specială se bucură şi partea de evenimente a reţelei sociale, considerată al doilea punct de focus al update-ului, după grupurile de discuţii. Facebook vrea ca noua secţiune de evenimente să fie locul pe care utilizatorii îl accesează prima oară atunci când sunt în căutarea unor evenimente care se desfăşoară în apropiere.

Această secţiune organizează evenimentele în funcţie de locul în care se desfăşoară şi de data la care au loc, putând fi uşor găsit în cadrul unui calendar intuitiv. Domeniile de interes şi prietenii care participă sunt alte două elemente pe baza cărora vor fi afişate evenimente noi. Noul design elimină albastrul tradiţionalul din partea superioară a aplicaţiei, care este acum mult mai albă. De asemenea, spun cei de la Facebook, aplicaţia ar trebui să fie şi mult mai rapidă după ce a suferit un nou proces de optimizare.

Update-ul a fost deja lansat atât pe iOS, cât şi pe Android, urmând să fie disponibil în zilele următoare pentru toţi utilizatorii.