Facebook se conformează cerinţelor Comisie Europene. Va explica în mod clar cum foloseşte datele utilizatorilor

Facebook se conformează solicitărilor Comisiei Europene şi ale autorităţilor de protecţie a consumatorilor de a-şi modifica clauzele de furnizare a serviciilor şi de a clarifica modul de utilizare a datelor utilizatorilor, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România

10 apr. 2019, 15:38
Facebook se conformează cerinţelor Comisie Europene. Va explica în mod clar cum foloseşte datele utilizatorilor

Astăzi (marţi, 9 aprilie – n. r.), Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor au salutat actualizările aduse de Facebook clauzelor de furnizare a serviciilor sale. Acum, acestea explică în mod clar cum foloseşte societatea datele utilizatorilor în scopul activităţi de creare de profiluri şi în cel al direcţionării publicităţii către utilizatori în scopuri financiare„, se spune în documentul citat.

De asemenea, noile clauze explică în detaliu ce servicii bazate pe utilizarea datelor utilizatorilor sunt vândute de Facebook către terţi, cum pot fi închise conturile de către utilizatori şi din ce motive pot fi dezactivate acestea. Aceste modificări au loc în urma unor dialoguri menite să ducă la informarea completă a utilizatorilor cu privire la modelul de afaceri al Facebook într-un limbaj simplu şi cuprinzător, precizează CE.

Facebook dă în sfârşit dovadă de angajament faţă de o transparenţă sporită şi de un limbaj simplu în clauzele de furnizare a serviciilor sale. Societăţile care doresc să recâştige încrederea utilizatorilor după scandalul Facebook/Cambridge Analytica nu ar trebui să îşi ascundă în spatele unor termeni juridici complicaţi modul în care câştigă miliarde de pe urma datelor utilizatorilor. Acum, utilizatorii vor înţelege în mod clar că datele lor sunt folosite de către Facebook pentru a vinde mesaje publicitare ţintite. Unindu-şi forţele, autorităţile de protecţie a consumatorilor şi Comisia Europeană apără drepturile consumatorilor din UE„, a declarat comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jurova.

În urma scandalului Cambridge Analytica şi în urma anchetei privind platformele de comunicare socială din 2018, Comisia Europeană şi autorităţile naţionale de protecţie a consumatorilor au solicitat Facebook să informeze în mod clar utilizatorii cu privire la modul în care este finanţată şi cu privire la veniturile obţinute din utilizarea datelor utilizatorilor. Acestea au mai solicitat şi alinierea restului clauzelor de furnizare a serviciilor platformei la legislaţia UE privind protecţia consumatorilor.

Drept urmare, Facebook va introduce în clauzele de utilizare a serviciilor sale dispoziţii suplimentare de natură să explice faptul că utilizatorii beneficiază de acces gratuit la serviciile sale în schimbul acordului de a-şi pune la dispoziţie datele şi de a primi materiale publicitare. De acum, clauzele Facebook vor explica în mod clar că modelul său de afaceri se bazează pe vânzarea de servicii de publicitate ţintite către comercianţi prin folosirea datelor aferente profilurilor utilizatorilor„, se precizează în comunicat.

În plus, ca urmare a acţiunii de asigurare a respectării normelor, Facebook a mai modificat şi: politica sa cu privire la limitarea răspunderii, recunoscându-şi acum răspunderea în caz de neglijenţă, spre exemplu în cazul în care datele au fost prelucrate necorespunzător de către terţi, precum şi capacitatea de a modifica în mod unilateral termenele şi condiţiile prin limitarea acesteia la cazurile în care modificările sunt rezonabile, luând în considerare şi interesul consumatorilor. În plus, a fost modificat limbajul ce clarifică dreptul de apel al utilizatorilor cărora le-a fost şters conţinutul, precum şi normele privind păstrarea temporară a conţinutului care a fost şters de către utilizatori. Conţinutul de acest tip poate fi păstrat numai în anumite cazuri – spre exemplu în scopul conformării unei cereri de executare din partea unei autorităţi – şi pentru o perioadă de maximum 90 de zile din motive de natură tehnică.

Facebook va finaliza punerea în aplicare a tuturor angajamentelor sale cel târziu la sfârşitul lunii iunie 2019. Comisia şi Reţeaua de Cooperare pentru Protecţia Consumatorilor vor urmări îndeaproape procesul de punere în aplicare a modificărilor.

Dacă Facebook nu îşi va îndeplini angajamentele, autorităţile de protecţie a consumatorilor ar putea decide să recurgă la măsuri de executare, inclusiv la sancţiuni„, se subliniază în comunicatul Comisiei Europene.