Facebook va considera jurnaliștii și activiștii drept persoane publice „fără intenția lor”. Care sunt consecințele

Facebook îi va considera de acum înainte pe jurnaliști și activiști drept persoane publice „fără intenția lor”. Anunțul a fost făcut de șeful departamentului de securitate globală al companiei.

13 oct. 2021, 22:55
Facebook va considera jurnaliștii și activiștii drept persoane publice „fără intenția lor”. Care sunt consecințele

Facebook a decis ca activiștii și jurnaliștii să capete statut de persoane publice fără intenția lor.

Platforma de social-media a decis să-și schimbe abordarea privind hărțuirea jurnaliștilor și a „apărătorilor drepturilor omului”, pe care îi consideră că sunt în atenția publică datorită mai degrabă muncii lor decât statutului de persoane publice.

Această modificare a fost făcut deoarece compania Facebook permite publicarea de comentarii mai critice la adresa persoanelor publice decât la adresa celor particulare.

Felul în care Facebook,  platforma cu circa 2,8 miliarde de utilizatori activi în fiecare săptămână, tratează figurile publice și conținutul postat de ele sau la adresa lor este subiectul unor dezbateri intense. În ultimele săptămâni discuțiile s-au axat pe sistemul de „verificare încrucișată” al companiei, despre care Wall Street Journal a scris că îi exceptează pe unii utilizatori foarte vizibili ai platformei de la regulile obișnuite ale Facebook.

Facebook face diferență între figurile publice și persoanele particulare în privința protecției pe care le-o acordă în mediul online: de exemplu, utilizatorii au voie în general să scrie pe platformă că doresc moartea unei celebrități, atât timp cât nu etichetează („tăguiesc”) persoanele respective. În schimb, utilizatorii nu pot scrie că doresc moartea unei persoane particulare sau, mai nou, a unui jurnalist, potrivit politicilor Facebook, mai menționaează Reuters, potrivit Digi24.

Șeful departamentului de securitate globală al companiei, Antigone Davis, a declarat că Facebook va interzice mai multe tipuri de atacuri la adresa peroanelor publice, ca parte a unui efort de a reduce astfel de situații cu care se confruntă femeile, persoanele de culoare, sau membrii comunității LGBTQ.

Facebook nu va mai permite publicarea – în comentariile la profilul unei persoane publice – de conținut violent sau cu tente sexuale nedorite, imagini editate cu caracter sexual, desene sau atacuri la înfățișarea unei persoane.