FACIAS: Autorităţile române nu au iniţiat niciun demers pentru despăgubirea românilor care deţin autoturisme Volkswagen trucate

Autoritățile române nu au inițiat niciun demers pentru sprijinirea românilor care dețin autoturisme Volkswagen, în sensul despăgubirii acestora în urma prejudiciilor suferite după ce constructorul auto german a instalat în mod ilegal softuri care au permis manipularea testelor privind stabilirea standardelor de emisii, atrage atenția, vineri, într-un comunicat de presă, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), entitate care deja a dat statul român în judecată pe acest subiect.

11 nov. 2016, 13:45
FACIAS: Autorităţile române nu au iniţiat niciun demers pentru despăgubirea românilor care deţin autoturisme Volkswagen trucate

„(…) în România, deși numărul de mașini dotate cu tehnici de manipulare a emisiilor depășește cifra de 50.000 de unități, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu a inițiat niciun demers în ceea ce privește sprijinirea consumatorilor români. FACIAS este singura care a acționat în instanță instituțiile statului pentru a le obliga să ia măsuri de sprijinire a consumatorilor români și de reparare a efectelor asupra mediului. Prin această acțiune, FACIAS a solicitat justiției să oblige instituțiile statului să ia măsuri pentru protecția consumatorilor și pentru protejarea mediului înconjurător”, precizează organizația.

Reprezentanții FACIAS susțin că, în România, încă nu a fost dat publicității raportul comisiei înființate în urmă cu un an, cu scopul de a investiga această problemă.

„De altfel, nu știm dacă acest raport a fost finalizat, deoarece în răspunsurile primite de FACIAS acest raport a fost ca și inexistent. În concluzie, deși nu este parte la contractele dintre proprietarii de vehicule și dealerii Volkswagen și ținând cont că au fost încălcate o serie de reglementări europene și naționale, statul prin instituțiile sale abilitate trebuie să vină în sprijinul clienților Volkswagen. Nu în ultimul rând, se pot solicita fonduri pentru a compensa emisiile în exces ale motoarelor diesel și pentru a stimula comercializarea autoturismelor ecologice, așa cum s-a întâmplat în SUA”, notează FACIAS.

Federația subliniază faptul că în mai multe țări se iau măsuri pentru combaterea prejudiciilor cauzate de grupul Volkswagen, scandalul emisiilor determinând controale asupra întregii industrii auto internaționale și inspecții guvernamentale la nivel mondial.

În acest sens, organizația precizează că, în Irlanda, proprietarii de mașini s-au constituit în grupuri și au demarat o serie de procese împotriva producătorului german, reclamând în special faptul că acesta nu a furnizat suficiente dovezi și informații proprietarilor.

De asemenea, Asociația belgiană de protecție a consumatorilor Test-Achats a deschis acțiuni colective împotriva grupului Volkswagen și a importatorului D’Ieteren Auto, cu scopul obținerii de compensații pentru prejudiciile aduse consumatorilor. Asociația a decis să susțină și cauzele individuale, ținând cont că în Belgia acțiunea colectivă este acceptată doar pentru vehiculele achiziționate după 1 septembrie 2014, data intrării în vigoare a legii privind acțiunile colective. În prezent, aproximativ 10.000 de consumatori belgieni au inițiat o acțiune colectivă prin intermediul Test-Achats, împotriva grupului Volkswagen.

În Franța, deși unele reclamații împotriva Volkswagen au fost respinse, sute de clienți s-au constituit parte civilă în procesele împotriva producătorului german, iar în Italia, Autoritatea pentru concurență a amendat grupul auto german cu 5 milioane de euro. Amenda a fost aplicată din cauza faptului că în reclame consumatorii au fost informați greșit cu privire la nivelul de poluare al vehiculelor diesel, informa, la vremea respectivă, agenția DPA, citată de AGERPRES.

La rândul său, Guvernul britanic a lansat un atac dur asupra Grupului Volkswagen pentru scandalul emisiilor trucate, atât pentru frauda inițială, cât și pentru eforturile ulterioare de a mușamaliza efectele acesteia, precizând că nu va tolera un astfel de tratament pentru consumatorii din Marea Britanie și că proprietarii de vehicule trebuie să fie recompensați pentru daunele create.

Conform sursei citate, în Spania, justiția s-a autosesizat, iar în luna iulie a acestui an a fost prezentat un rechizitoriu privind posibila infracțiune de fraudă derulată chiar pe teritoriul țării, în fabricile locale (Catalonia și Navarra), unde sunt produse autoturisme Volkswagen, acțiune ce ar aduce prejudicii atât consumatorilor, cât și angajaților spanioli.

În SUA, în urma acordului de despăgubire aprobat de instanțele americane, Volkswagen a fost obligat să cheltuie 10 miliarde de dolari pentru despăgubirea proprietarilor de mașini afectate, care pot primi între 5.000 și 10.000 de dolari la răscumpărarea mașinii, plus o amendă de 4,7 miliarde de dolari pentru daunele de mediu.

Totodată, în Coreea de Sud, după efectuarea unei anchete de proporții, autoritățile au oprit vânzarea a 80 de modele Volkswagen și au impus o amendă de peste 10 milioane de lire grupului german, acuzat că a falsificat documente referitoare la testele de emisii.

Nu în ultimul rând, Comisia pentru Concurență și Protecția Consumatorilor din Australia (ACCC) a dat în judecată reprezentanții grupului german reproșând că 57.000 de automobile dotate cu softul de manipulare a emisiilor au fost vândute în ultimii 5 ani în Australia. Comisia solicită Volkswagen să plătească penalizări financiare, să ceară public scuze pentru lipsa de conduită și să emită materiale de publicitate corectoare în legătură cu acțiunile sale. În plus, o firmă de avocatură australiană a lansat o acțiune comună, în numele a peste 90.000 de proprietari, pentru cererea de despăgubiri.

Anul trecut, în luna octombrie, Ministerul Mediului anunța că prejudiciul pe care statul român l-a estimat în cazul Volkswagen pentru cele 105.303 inventariate ca fiind cu probleme se ridică la peste 30 de milioane de euro (123.616.827 lei). Calculul a luat în considerare faptul că taxa auto a fost plătită de cumpărători pentru motorizare Euro 5, iar mașina, în realitate, avea motorizare Euro 4.

Pe de altă parte, defalcat, datele estimate de Grupul mixt de lucru înființat, recent, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Ministerul Transporturilor (MT) arată că au fost afectate: 1.944 de unități VW cu motorizare de 1,2 litri (prejudiciu estimat de 588.626 lei), 38.719 unități VW de 1,6 litri (pagubă de 24.487.635 lei) și 64.640 unități VW de 2,0 litri (prejudiciu de 98.540.565 lei).

La vremea respectivă, ministerul de resort preciza că statul român se va îndrepta împotriva constructorului auto pentru recuperarea pagubei, însă instrumentarea efectivă a cazului va începe numai după ce autoritățile germane vor transmite informațiile oficiale.

Pentru analizarea situației, în septembrie 2015, a fost constituit la nivel ministerial un Grup mixt de lucru format din reprezentanți de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, Administrația Fondului pentru Mediu și Registrul Auto Român RAR.

Grupul auto german Volkswagen a recunoscut, în toamna anului trecut, că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forțat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.