FACIAS: România a plătit în ultimii cinci ani peste 49 de milioane de euro pentru condamnările la CEDO. Statul nu a recuperat niciun leu de la vinovați, suma fiind achitată exclusiv din bugetul public

Statul român nu a făcut niciun demers pentru a recupera milioanele de euro pentru condamnările la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la cei vinovați. Suma a fost achitată integral din bugetul public.
Alina Costache
25 mart. 2025, 17:42
FACIAS: România a plătit în ultimii cinci ani peste 49 de milioane de euro pentru condamnările la CEDO. Statul nu a recuperat niciun leu de la vinovați, suma fiind achitată exclusiv din bugetul public
România a plătit peste 49 de milioane de euro pentru condamnările la CEDO în ultimii cinci ani

În urma unei solicitări adresate Ministerului Finanțelor, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotrvia Abuzurilor Statului (FACIAS) a obținut date potrivit cărora România se află în topul condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) petru a plăti în ultimii cinci ani peste 49 de milioane de euro, sumă achitată exclusiv din bugetul public.

În ultimii cinci ani, statul român a fost condamnat în 2.921 de cauza la CEDO pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Cel mai mare prejudiciu a fost înregistrat în 2021, când România a fost obligată să achite peste 21 milioane de euro pentru abuzurile constatate de judecătorii CEDO.

Citește și: Premierul Ciolacu a trimis Corpul de Control la toate ministerele, să verifice risipa bugetară: „Nu am glumit”

Cu toate astea, Ministerul Finanțelor a confirmat într-un răspuns pentru FACIAS că statul nu a recuperat niciun leu de la vinovații de aceste abuzuri.

Legislația face imposibilă recuperarea prejudiciilor achitate din bugetul de stat. Până în momentul de față, nciun magistrat nu a fost tras la răsăundere petnru deciziile care au generat condamnările la CEDO.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în toate cazurile din ultimii cinci ani, Consiliul Superior al Magiztraturii și Inspecția Judiciară au concluzionat că nimeni nu trebuie tras la răspundere. Așadar, nu a fost inițiată nicio acțiune în regres, iar statul nu a recuperat niciun leu din despăgubirile plătite. Astfel, cei care suferă din cauza condamnărilor României la CEDO sunt contribuabilii.

Citește și: FOTO şi VIDEO S-a inagurat cel mai scump hotel din Bucureşti. Corinthia se așteaptă la un grad de ocupare de 70% în primul an de funcționare

Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor impune un termen foarte scurt, de doar un an, pentru ca statul să inițieze, prin Ministerul Finanțelor, acțiuni în regres, posibile numai după finalizarea anchetei disciplinare care durează de cele mai multe ori peste un an.

Fără modificări legislative, România va continua să fie condamnată, iar cetățenii vor rămâne singurii care suportă nota de plată pentru abuzurile autorităților.

Din anul 2004 și până în prezent, țara noastră a plătit 113 milioane de euro ca urmare a condamnărilor al CEDO.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce salariu trebuie să ai, de fapt, pentru un credit de nevoi personale de 5.000 de euro. Câți bani dai înapoi preț de 5 ani și cât e rata lunară. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât