Factură ENEL de 30.000 de lei pe lună la o casă de chirpici

O bătrână de 81 ani ce locuieşte în satul Râmnicu de Jos, comuna Cogealac, judeţul Constanţa, a avut parte de surpriza vieţii ei când a deschis plicul cu factura Enel pentru luna iunie 2013.

06 nov. 2013, 14:42
Factură ENEL de 30.000 de lei pe lună la o casă de chirpici

Valoarea înscrisă pe actul primit a depăşit orice imaginaţie pentru un sătean cu o pensie de câteva sute de lei. Ecaterinei Păduroiu nu i-a venit să creadă ochilor că avea de plată peste 30.000 de lei. Cu atât mai mult cu cât bătrâna locuieşte modest, într-o casă de chirpici de la marginea satului, se foloseşte de un frigider cu un motor mic, pe care îl mai ţine închis pentru că pur şi simplu nu are ce mâncare să ţină la rece.

Mai are şi un televizor, la fel de mic, la care prinde doar câteva canale. Din când în când, seara se mai uită la un film. Din când în când aprinde seara şi un bec de doar 30 de waţi. Ea nu-şi explică de ce a primit factura astronomică, ce depăşeşte de câteva sute de ori veniturile sale.

„Eu întotdeauna am fost corectă şi am plătit de fiecare dată la timp toate cheltuielile. Nu-mi explic de ce am primit o factură aşa de mare la curent”, a spus femeia pentru telegrafonline.ro.

Plânge când îşi aduce aminte de nenorocirea ce a căzut pe capul său. A cerut ajutorul angajaţilor Enel. Oamenii au venit, au schimbat contorul şi au zis familiei că în 30 de zile vor face o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat, însă fiica femeii, Eugenia Ţugui, a spus că nici până în ziua de azi nu a primit un răspuns.

Între timp au mai sosit pe adresa femeii alte două facturi, tot astronomice: una de 900 şi alta de 600 de lei. Ea crede că explicaţia valorii mari poate veni de la faptul că factura reprezintă regularizarea consumului pentru o perioadă mare de timp, pe ultimii trei ani. Însă, chiar şi aşa, valoarea este mult prea mare. Chiar dacă femeia nu ar fi plătit nimic către Enel vreme de trei ani, tot nu se ajungea la peste 30.000 de lei (suma medie de plată lunară pentru 36 de luni se apropie de 1.000 lei).

„Este imposibil ca aparatura din casă să aibă un consum aşa de mare. Cel mai probabil, a fost un puseu de tensiune şi a sărit acul contorului. Angajaţii Enel spuneau că în august, când am primit factura, era un consum de 29.000 de kilowaţi. Aparatura din casă nu ar fi avut cum să aibă un consum aşa de mare”, a explicat femeia.

Ea se teme că mama sa ar putea rămâne fără lumină pentru că a achitat doar cei 600 de lei şi a primit somaţie şi pentru plata celorlalte două facturi.

Pentru cele două facturi emise şi contestate ulterior de doa

„Pentru cele două facturi emise şi contestate ulterior de doamna Păduroiu, nu se emit ordine de deconectare sau penalizare până la aflarea rezultatului expertizei metrologice efectuate asupra contorului ridicat de la locul de consum. Expertiza metrologica e realizata de o autoritate independenta de Enel, in prezenta producatorului contorului”, precizează ENEL.