Factura la gaz din ianuarie poate creşte chiar şi cu 20%. Toate calculele, câţi bani vor plăti românii

Valul de frig care a pus stăpânire peste România a provocat un consum mai mare de gaz pentru încălzitrea locuinţelor, astfel că românii vor plăti facturi mari și cu 20%.

24 ian. 2024, 14:00
Factura la gaz din ianuarie poate creşte chiar şi cu 20%. Toate calculele, câţi bani vor plăti românii
Factura la gaz din ianuarie poate creşte chiar şi cu 20%. Toate calculele, câţi bani vor plăti românii

Factura la gaz din ianuarie poate creşte chiar şi cu 20%. Centralele termice din locuințe au mers fără întrerupere în această perioadă, astfel că românii vor plăti mai mult chiar şi cu 20%, chiar dacă prețul gazului este plafonat la 0,31 lei/kWh.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu factura la gaze pe luna ianuarie, anunţul care vizează clienţii Engie. Ce trebuie să ştie abonaţii Hidroelectrica

Astfel, pentru un apartament de patru camere, într-un bloc nou, din apropierea Capitalei, proprietarul a plătit 553 de lei în decembrie, dublu față de luna noiembrie, când temperaturile au fost în mare parte pozitive. Pentru ianuarie însă, factura va crește și mai mult. Practic, de la un consum de peste 1.900 de kwh, în decembrie, specialiștii estimează pentru același apartament o creștere de până la 2.400 de kwh. Adică o factură de aproximativ 700 de lei, transmite Antena 3.

Citeşte şi: Greșeala care îți umflă factura la energie! Unde trebuie să poziționezi frigiderul dacă vrei să dai mai puțini bani pe curent

Calculele diferă însă și în funcție de tipul locuinței. La fel de mult contează și poziția apartamentului, dacă este la parter sau la un etaj intermediar. Iarna, fiecare grad în minus la temperatura ambientală înseamnă 6-7 procente economie la factura de gaze. Specialiștii ne mai sfătuiesc să evităm să oprim centrala termică pentru că dacă locuința se va răci prea mult, ulterior consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi! Iar dacă plecaţi de acasă mai mult de 24 de ore este recomandat să reduceţi temperatura la 16 grade Celsius, iar dacă lipsiţi mai mult de două zile o puteți coborî până la 8 grade Celsius.