Facturi 2023 mai mari de la 1 aprilie. Creşte tariful de transport si distribuţie gaze şi energie electrică

A fost aprobată creşterea tarifelor de transport şi distribuţie gaze şi energie electrică de la 1 aprilie 2023. Facturile la gaze pentru consumatorii casnici ar putea creşte cu 4-5% din aprilie.

01 apr. 2023, 08:22
Facturi 2023 mai mari de la 1 aprilie. Creşte tariful de transport si distribuţie gaze şi energie electrică

Facturi 2023. A fost aprobata cresterea tarifelor de transport si distributie gaze si energie electrica de la 1 aprilie 2023, scrie Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligentă.

Creşterea tarifelor de transport şi distribuţie gaze şi energie electrică de la 1 aprilie 2023 va genera, pentru consumatorii casnici, o majorare a facturilor de gaze naturale cu aproximativ 4 – 5%, însă pentru energia electrică nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non casnic, creşterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat, estimează Asociaţia Energia Inteligentă.

Facturi 2023 De ce trebuie să se mărească aceste tarife ?

Raspuns simplu, pentru ca asa cere legea 357/2022 (legea a fost aprobata de Parlament si promulgata de Presedinte).

Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022 stabileste explicit ca incepand cu 1 aprilie 2023 se vor adauga in tarif toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport in anul 2021 si anul 2022 si care conform legii se vor recupera prin majorarea tarifelor incepand cu 1 aprilie 2023:

”Tarifele rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu data de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.”

200.000 de clienţi primesc banii de pe facturi înapoi

Conform OUG 33/2007 cu modificcarile ulterioare, ANRE are obligatia sa verirfice daca tarifele solicitate de operatori sunt realizate in conformitate cu Metodologiile de stabilire a tarifelor si sa le aprobe daca aceste tarife respecta Metodologia.

De ce trebuie ANRE să propună această majorare ?

ANRE este o institutie care isi desfasoara activitatea in baza legilor si actioneaza in limitele acesteia. Orice nerespectarea a legii insemana incalcarea legii si atrage raspunede institutionala si individuala. Astfel, ANRE trebuie sa respecte LEGEA.

Facturi 2023 Cu cât se vor majora – în medie – facturile persoanelor fizice ?

In ceea ce priveste impactul acestor cresteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezinta astfel:

a) Energie electrica – nu există un impact direct asupra consumatorului casnis sau non casnic, cresterea tarifelor urmand a fi compensata de catre stat

Vouchere de energie 2023: Un milion de români au achitat facturile cu bani de la stat. Schimbări la toate facturile de la 1 aprilie

b) Gaze naturale : Consumator casnic

  • o crestere cu cca. 4-5% fata de preturile efectiv achitate in luna februarie 2023
  • Gaze naturale : Consumator non casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an: o crestere cu cca. 1-2% fata de preturile efectiv achitate in luna februarie 2023
  • Gaze naturale : Consumator non casnicu un consum peste 50.000 MWh/an: o crestere cu cca. 5-10% fata de preturile efectiv achitate in luna februarie 202, explică Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

Tarifele reglementate din domeniul energiei electrice propuse spre aprobare, aplicabile de la data de 01 aprilie 2023, sunt prevăzute în proiectul de Ordin pentru aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru operatorul de transport și sistem și în proiectele de Ordine pentru aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru
operatorii de distribuție concesionari.

Proiectele de Ordine pentru aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru operatorii de distribuție concesionari se publică spre informare pe site-ul ANRE, conform prevederilor art. 126 din Metodologia 169.

Totodată, în conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Lege, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei prezintă în tabelul din anexă costurile subiacente utilizate la calcularea tarifelor de reţea relevante, asigurând confidenţialitatea informaţiilor sensibile.

Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea”.