Facturi cu 50% mai mari în spitalele din România. Care e explicația ministrului Rafila: „Acum intrăm în sezonul rece şi evident aceste decalaje pot să crească”

În lunile iulie, august și septemrbie, costurile ce țin de energia electrică și de gaze au crescut în spitale cu peste 50%, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care atenționează că, în sezonul rece, aceste facturi ar putea crește și mai mult.

08 nov. 2022, 22:42
Facturi cu 50% mai mari în spitalele din România. Care e explicația ministrului Rafila: „Acum intrăm în sezonul rece şi evident aceste decalaje pot să crească”

Spitalele au plătit la energie electrică mai mult cu 45% în iulie, 45% în august şi 47% în septembrie. Pentru gaze naturale au plătit mai mult cu 72% în iulie, cu 106% în august şi cu 78% în septembrie, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă sunt probleme cu stocurile de materiale sanitare în spitale, Rafila a explicat că „Am apelat atât la unităţile din subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi la consiliile judeţene să facem o radiografie a creşterii costurilor cu energia în trei luni: iulie, august şi septembrie. La energie electrică spitalele au plătit mai mult cu 45% în iulie, 45% în august şi 47% în septembrie. Pentru gaze naturale au plătit mai mult cu 72% în iulie, cu 106% în august şi cu 78% în septembrie. Situaţia cumulată costuri total energie şi gaze, pentru că proporţiile sunt diferite în funcţie de spital – 50% în iulie, 53% la sută în august şi 55% în septembrie. Astea sunt cifrele pentru trimestrul trei. Acum intrăm în sezonul rece şi evident aceste decalaje pot să crească. O să facem o propunere concretă Guvernului sau o să prezentăm câteva soluţii pe care le vedem noi de la Ministerul Sănătăţii”.

Citește și Alexandru Rafila anunță când va fi disponibil vaccinul adaptat noilor tulpini Covid în România: „Am o responsabilitate față de banii publici”

Rafila a precizat că, dacă una dintre cele trei componente legate de cheltuielile unui spital se dezechilibrează, atunci pot fi afectate achiziţiile pentru medicamente şi materiale sanitare.

“Cheltuielile unui spital au trei componente importante. Este vorba de componenta de personal care este cea mai mare şi care, conform legii, nu ar trebui să depăşească 70% din cheltuielile spitalului. Există componenta legată de utilităţi şi mai există o componentă care este foarte importantă pentru că oferă materialele sanitare şi medicamentele pentru pacienţi. Dacă una dintre aceste componente se dezechilibrează, mă refer la cea pentru utilităţi, evident că la salarii nu ai cum să reduci cheltuielile, în mod evident sunt afectate cheltuielile materiale pentru medicamente şi materiale sanitare. Am făcut această evaluare pentru a evita o situaţie care ar putea să fie periculoasă în ceea ce priveşte aprovizionarea corespunzătoare a spitalelor şi o să înaintăm Guvernului o propunere în acest sens”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Un spital din București a plătit un milion de lei pentru factura la curentul electric. Explicația lui Rafila

Un spital de urgenţă din Bucureşti a spus că plătit un milion de lei factura la curentul electric, iar creşterea preţurilor la ultilităţi ajunge la 50% sau 60%, pentru un spital, pe ultimul trimestru din acest an.

Ministerul Sănătății a mai afirmat că s-a făcut o analiză a acestor cheltuieli în 355 de spitale din toată ţara şi a anunţat că va propune Guvernului să se găsească o soluţie de compensare astfel încât banii necesari pentru tratarea pacienţilor să rămână neatinşi.

”Am făcut la cele 355 de spitale, pentru energia electrică creşterea este de 40 şi ceva la sută, în jur de 45%, pentru cele trei luni, din iulie, august, septembrie 2022, comparativ cu anul trecut, în timp ce pentru gaze este de 79 şi ceva la sută”, a spus Rafila.

Citește și Dana Budeanu l-a luat la rost pe Rafila despre sistemul medical din România: „Este o bătaie de joc continuă. De ce nu se rezolvă?” Ce i-a răspuns ministrul Sănătăţii