Facturi de 100 lei pentru încălzirea unui apartament cu trei camere în România. Cum este posibil

Cei mai mulţi români se gândesc cu groază cum vor reuşi să plătească facturile pentru încălzirea locuinţelor în sezonul rece. Nu este şi cazul celor din Beiuş, un oraş din Apuseni. Autorităţile au găsit o soluţie mult mai ieftină pentru a încălzi caloriferele din casele oamenilor.

09 nov. 2021, 16:17
Facturi de 100 lei pentru încălzirea unui apartament cu trei camere în România. Cum este posibil

Locuitorii unui oraş din Apuseni nu se gândesc cu groază la facturile pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece. Trei sferturi din cei zece mii de locuitori din Beiuș primesc în calorifere apă geotermală. Aceasta este extrasă de la 2.400 de metri adâncime şi transformată în agent termic de mai multe stații montate între blocuri.

„Intră în punctul ăsta termic în jur la 80 de grade. Ajungând în casă la 23 – 25 de grade”, explică Alecu Marin, preşedinte al unei asociaţi de proprietari, citat observatornews.ro.

Citeşte şi: Peste jumătate de milion de români au făcut cereri pentru ajutoare încălzire şi energie

Facturi de 100 lei pentru încălzirea unui apartament cu trei camere

Prin folosirea apei termale locuitorii ajung să plătească în jur de 100 de lei pentru un apartament cu trei camere.

„La un apartament cu două camere, pe luna trecută s-a plătit în jur la 70-80 de de lei, iar la trei camere, cam în jur la 100”, a mai declarat Marin Alecu.

Apa geotermală a început să fie folosită ca agent termic în Beiuş de peste două decenii. Zece milioane de euro au fost investite până acum în sistem. Trei staţii aduc apa geotermală la suprafaţă. Ultimaa fost construită anul acesta.

Preţul gigacaloriei la Beiuş este de 95 de lei, cu TVA inclus. La case, apa caldă costă patru lei pe metru pătrat.

Citeşte şi: Preț sejur Crăciun la Sinaia sau Bușteni. Cât ar trebui să scoată românii din buzunar anul acesta