Facturi mai mici la curent şi gaze de miercuri. Ce pot să facă toţi consumatorii

De miercuri, intră în vigoare o procedură mai simplă pentru schimbarea furnizorului de curent și gaze. Spre deosebire de situația din prezent, noua procedură se va aplica atât pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, cât și a celui de gaze naturale. Totodată, printr-un alt act normativ ce a modificat recent cadrul legal al distribuției de curent și gaze, au fost stabilite noi termene pentru liberalizarea totală a piețelor de energie.

10 feb. 2020, 10:21
Facturi mai mici la curent şi gaze de miercuri. Ce pot să facă toţi consumatorii

Schimbare importantă pentru toţi consumatorii casnici de energie electrică şi gaze. Noua procedură unică, ce stabilește pașii ce trebuie urmați de consumatori pentru schimbarea atât a furnizorului de energie electrică, cât și a celui de gaze naturale, se găsește în Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 234/2019, document care se va aplica din 12 februarie 2020.

Mai exact, prin ordinul emis recent, ANRE a comasat cele două proceduri ce sunt folosite acum pentru schimbarea furnizorilor de energie, adică procedura de schimbare a furnizorului de electricitate și cea de schimbare a furnizorului de gaze naturale.

Apoi, ordinul ANRE extinde termenul actual în care se poate schimba furnizorul de energie electrică și asupra furnizorilor de gaze naturale. Mai exact, din 12 februarie, la fel cum se întâmplă acum în cazul curentului electric, și procesul de schimbare a furnizorului de gaze trebuie să dureze cel mult 21 de zile.

În principiu, noua metodologie unică extinde procedura ce trebuie utilizată în prezent pentru schimbarea furnizorului de curent electric și asupra schimbării furnizorului de gaze naturale. Procedura utilizată deja pentru schimbarea furnizorului de electricitate este simplă și nu implică mult efort din partea consumatorului, așadar, după intrarea în vigoare a ordinului ANRE, și schimbarea furnizorul de gaze va fi la fel de ușoară.

În prezent, nu există un termen clar în care se poate face schimbarea furnizorului de gaze, ci doar unul legat de preavizul pe care trebuie să-l acorde consumatorul care dorește schimbarea. Mai exact, acesta trebuie să anunțe furnizorul actual cu 30 de zile înainte că dorește rezilierea contractului, în cazul în care schimbarea se face prin trecerea de la furnizarea reglementată la cea negociată, și să respecte termenul și condițiile din contract, în cazul în care schimbarea furnizorului are loc în condiții de furnizare negociată sau prin trecerea de la furnizare negociată la furnizare reglementată.

Legat de tarifele reglementate, recent a intrat în vigoare Ordonanța de urgență nr. 1/2020, document ce stabilește, printre altele, și datele până la care se aplică prețurile reglementate la energie electrică și gaze naturale.

Mai exact, tarifele reglementate pentru livrarea de energie electrică destinată consumului clienților casnici se mai folosesc până la 31 decembrie 2020, în timp ce prețurile reglementate pentru gaze se vor mai utiliza până la sfârșitul lunii iunie 2020.

În esență, după aceste date, nu vor mai exista prețuri reglementate de către autoritatea ce activează în domeniul energiei, ci doar prețuri cu valoare stabilită de mecanismele pieței libere. Anterior apariției acestor modificări, prețurile reglementate pentru energie electrică și gaze s-ar fi putut folosi până în 2022.