Facturile la curent se DUBLEAZĂ de marţi. Cu cât plătesc mai puţin clienţii Hidroelectrica faţă de cei ai PPC sau Electrica Furnizare

30 iunie a fost  ultima zi în care se mai aplică prețurile finale plafonate la energie electrică pentru casnici care sunt, în funcție de consum, de 0,68, respectiv 0,80 și 1,3 lei/kWh. După această dată, clienții vor plăti prețurile din contractul încheiat în trecut, dacă încă nu au expirat condițiile contractuale de atunci (se încheie pe un an la marii furnizori) sau pe cel din actualele oferte trimise fiecăruia, daca perioada contractuală expiră. Orice client își poate schimba furnizorul, proces care este gratuit și durează cel mult 21 de zile.
Filip Stan
01 iul. 2025, 09:29
Facturile la curent se DUBLEAZĂ de marţi. Cu cât plătesc mai puţin clienţii Hidroelectrica faţă de cei ai PPC sau Electrica Furnizare

Facturile la energie se majorează substanţial deoarece schema de plafonare a prețurilor la energie electrică dispare de astăzi. Piața de energie electrică se liberalizează, ceea ce înseamnă că dispare schema de plafonare-compensare care a adus tarife mai mici în facturi pentru consumatori. Luna viitoare, așadar, consumatorii din România ar trebui să se aștepte să primească facturile și cu 130% mai mari, în special cei cu consum mai mic, care beneficiau până acum de cel mai puternic sprijin din partea statului. O parte dintre consumatori vor fi sprijiniți în continuare, cu vouchere de energie, doar că ei trebuie să solicite acest sprijin, nu îl vor mai primi automat în facturi ca până în prezent.

Prețuri pentru consumatori casnici, cum vor arăta facturile

Pentru consumatorii casnici, prețul energiei se va dubla, așa cum Economedia a relatat deja. Astfel, începând de marţi, 1 iulie 2025, nu se vor mai aplica preţurile plafonate, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh şi 1,3 lei/kWh, în funcţie de consum, consumatorii urmând să plătească preţurile din contractul încheiat cu furnizorul.

Conform ofertelor transmise clienţilor, noile preţuri ajung până în jurul valorii de 1,5 lei/kWh, ceea ce înseamnă că, în cazul celor cu consum până în 100 KWh factura s-ar putea dubla.

Hidroelectrica este compania care are, în acest moment, are cea mai bună ofertă din piață pentru perioada de după 1 iulie, când prețul energiei va fi complet liberalizat. Prețurile practicate de companie variază în funcție de zonă și sunt cuprinse între cel mai mic tarif va fi de 1,03640 lei/kWh și 1,11905 lei/kWh. Așadar, creșterile de preț la Hidroelectrica variază între 52% și 64%, pentru consumatorii care până acum aveau cel mai mic preț. Însă compania a spus recent, într-un răspuns pentru HotNews, că nu produce suficientă energie pentru a prelua toți consumatorii casnici din România. Asta după ce, în urmă cu câteva zile, compania a anunțat că este pregătită să preia toți consumatorii de energie care vor să-și schimbe furnizorul.

O nouă veste proastă pentru români, tarifele de distribuţie a gazelor se majorează de la 1 iulie. Cu cât vor creşte facturile

PPC, fosta Enel (care acoperă sudul Munteniei, Dobrogea și Banatul), unul dintre marii furnizori de energie electrică, a trimis recent o ofertă cu un preț mai scăzut. Oferta se numește PPC Energie Verde și are aplicabilitate de la data de 1 iunie, conform datelor din comparatorul cu oferte al ANRE. Prețul energiei active este acum de doar 0,78 lei/kWh, la care se adaugă tarife de rețea și taxe. Astfel, prețurile finale din facturi pentru cei care vor să beneficieze de această ofertă sunt cuprinse acum între 1,42 și 1,51 lei/kWh, în funcție de zona în care se află locul de consum. Astfel, prețurile vor crește cu procente cuprinse între 108% și 122%.

La Electrica Furnizare, prețul energiei active va fi de 0,782 lei/kWh (preț cu TG inclus), iar la el se adaugă tarifele reglementate și taxele, astfel că prețul final facturat va fi cuprins între 1,43 și 1,51 lei/Kwh, în funcție de zona de distribuție a clientului. Prețul este fix și garantat până la 31 decembrie 2025. Și aici variațiile de preț sunt aproximativ aceleași.

Care va fi cu adevărat impactul pentru consumatorul casnic, depinde de profilul de consum al fiecăruia. Dacă un apartament este dotat cu aer condiționat iar vara ce vine va fi caniculară, atunci impactul poate fi puternic.

De exemplu, răcorirea casei prin intermediul AC pe o vară caniculară poate aduce lejer un consum lunar de 400 kwh. Dacă acest lucru însemna, vara trecută, o factură de 270 de lei, în această vară, factura poate urca la peste 600 de lei.

Schemă de ajutor, facturile vor fi mai mici pentru perosoanele vulnerabile

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri un proiect de acordare de ajutoare sub formă de vouchere pentru plata facturilor pentru persoanele aflate în risc de sărăcie energetică.

Astfel, începând cu 1 iulie 2025, consumatorii eligibili vor putea beneficia de un ajutor lunar în valoare de 50 de lei, pentru plata facturilor la energie electrică. Măsura vizează sprijinirea persoanelor singure cu venituri sub 1.940 lei/lună şi familiilor cu venituri medii sub 1.784 lei/lună/persoană. Peste 2,1 milioane de gospodării din întreaga ţară vor putea accesa acest sprijin.

FACTURI ENERGIE 2025: Ce furnizori au cea mai bună ofertă de la 1 iulie 2025. Top 10 furnizori, unde e bine să te portezi de mâine, cât este diferenţa dintre Hidroelctrica şi PPC

Ajutorul se acordă sub forma unui tichet electronic, care poate fi folosit exclusiv pentru plata facturilor la energia electrică, prin intermediul Poştei Române, fără comisioane sau costuri suplimentare aplicate beneficiarilor.

Cererea se poate depune online, prin aplicaţia EPIDS gestionată şi pusă la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Pentru cei care nu au acces la internet, autorităţile locale şi oficiile poştale vor oferi sprijin la completarea solicitării.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii non-casnici (firme, instituții publice) pentru perioada de după 1 iulie, când piața va fi complet liberalizată, variază între 1,26 lei și 2 lei/kWh, potrivit ofertelor postate de furnizori pe comparatorul de pe site-ul ANRE, analizate de Economedia.

Până acum, legislația din sectorul energetic a prevăzut un plafon de 1,3 lei pe kWh pentru electricitatea consumată de firme. De la 1 iulie, acest plafon este, iar prețurile vor fi stabilite exclusiv de către piață. Acestea diferă de la un furnizor la altul, dar și de la o zonă la alta a țării, în funcție de rețeaua de distribuție unde firmele sunt racordate.

Economedia a analizat ofertele-tip postate de furnizori pe site-ul ANRE pentru zona de distribuție care include municipiul București și județul Ilfov. Doi dintre furnizori au prețuri sub plafonul de 1,3 lei/kWh care exista până acum: Hidroelectrica și Energy Distribution Systems.

Pentru prosumatori, dacă există un contract în vigoare, rămâne valabil, cu aceeaşi clauze
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ANRE, în cazul prosumatorilor, dacă aceştia au un contract în vigoare cu un furnizor de energie electrică, acesta rămâne valabil cu aceleaşi clauze. În ceea ce priveşte preţul, dacă contractul are termen de expirare după data de 1 iulie, ar trebui să se aplice prevederile şi preţul din contract, până la expirarea acestuia, atunci când se va transmite o nouă ofertă.

„Schema de plafonare a preţurilor la energie electrică s-a încheiat, dar drepturile prosumatorilor nu s-au modificat. Dacă aveţi o putere instalată de până la 200 kW aveţi dreptul la compensare cantitativă direct în factură, iar dacă aţi produs mai multă energie decât aţi consumat, puteţi utiliza cantitatea de energie pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.

Practic, dacă energia electrică produsă în calitate de prosumator este egală cu energia electrică consumată de dumneavoastră, atunci nu ar trebui să fiţi impactat de finalizarea schemei de plafonare-compensare. În cazul în care, balanţa indică un auto-consum mai mare decât producţia, atunci pentru diferenţă veţi plăti preţul final pe care îl regăsiţi în contractul de furnizare.

În cazul în care energia electrică produsă de dumneavoastră este cantitativ mai mare decât cea consumată în intervalul de facturare (de obicei lunar), preţul pe care îl veţi primi pentru această energie ar trebui să fie egal cu preţul energiei electrice active din contractul de furnizare”, explică reprezentanţii ANRE.

Pentru prosumatorii cu putere instalată de peste 200 kW şi până în 400 kW, furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă.

ANRE precizează însă că această calitate de prosumator presupune acelaşi furnizor şi, în cazul în care doresc să schimbe contractul, atunci trebuie să analizată cu mare atenţie balanţa de energie electrică livrată versus energia electrică consumată, pentru a vedea dacă, per total, într-un an, există deficit sau surplus de energie electrică, şi astfel să stabilească ce este mai convenabil pentru ei.

 

Cele mai bune prețuri la energie electrică după 1 iulie, pentru cei din București. Top 10 furnizori cu cea mai bună ofertă – Economica.net

10. Engie România are un preț final al energiei de 1,44 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe, iar energia este exclusiv din surse regenerabile. Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 144 de lei. Oferta se numește Ampero Verde.

9. Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor al populației, are un preț al energiei de 1,43 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 143 de lei. Oferta se numește Stabil 30.

8. Anchor Group, compania mai cunoscută pentru că administrează mall-uri, are un preț al energiei de 1,42 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe, Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 142 de lei. Oferta nu are un nume, în comparatorul ANRE se arată doar că este o ofertă-tip.

7. PPC Energie, furnizor cu trei milioane de clienți, are un preț final al energiei de 1,42 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe, iar energia este exclusiv din surse regenerabile. Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 142 de lei. Oferta se numește PPC Energie Verde Muntenia Sud.

6. Next Energy Partners, o românească cu capital privat, care activează în producţia, furnizarea şi comercializarea energiei electrice, vine cu un preț al energiei de 1,42 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe. Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 142 de lei. Oferta apare în comparatorul ANRE cu numele “clienți finali casnic concurential 1.07-31.07.2025”

5. Energy Tech Entera, o afacere românească de familie, este unul dintre primii investitori în domeniul energiei regenerabile din România, are un preț final al energiei de 1,36 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe, iar energia este exclusiv din surse regenerabile. Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 136 de lei. Oferta se numește Entera Switch.

4. EM Power SRL, tot un furnizor român, are un preț final al energiei de 1,34 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe. Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 134 de lei. Particular la această ofertă este că vorbim despre un contract încheiat pe trei luni, cu două luni de plată în avans, termenul de plată la 2 zile și se solicită și garanție înainte de începerea furnizării.

3. MET Enrgy România, compania activă în special pe furnizarea la non-casnici, parte a grupului elvețian cu origini maghiare omonim, are un preț final al energiei de 1,34 lei/kWh în oferta sa standard pentru clienții casnici. Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 144 de lei – se adaugă un cost cu factura de 5 lei dacă este trimisă în format fizic.

2. Nova Power and Gas, furnizor român parte a grupului E-infra, are un preț final al energiei de 1,26 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe, iar energia este exclusiv din surse regenerabile. Prețul este fix timp de trei luni. Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 126 de lei.

1. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, are un preț final al energiei de 1,04 lei/kWh, cu tot cu tarife și taxe, Prețul este fix timp de un an. Pentru un client din zona București, o factură de 100 kWh va fi de 104 lei le lună.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări