Facturile la întreţinere s-ar putea DUBLA la iarnă. Cei cu centrală proprie vor plăti şi 900 de lei pe lună

Analiștii spun deja că prețurile de pe piața externă ne vor afecta direct facturile din sezonul hibernal. Românii riscă să plătească de două ori mai mult la întreținere.
Filip Stan
13 sept. 2024, 10:56
Facturile la întreţinere s-ar putea DUBLA la iarnă. Cei cu centrală proprie vor plăti şi 900 de lei pe lună
Cum poţi scăpa de facturile umflate la întreţinere. Ce trebuie să facă toţi românii care stau la bloc

Facturile la iarnă nu vor arăta aşa bine. România a cumpărat în ultima perioadă energie la preţuri foarte mari. Au fost zile în care ţara noastră a plătit chiar şi 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, la orele de varf. Acest lucru s-ar putea repeta mai ales pe timp de iarnă când România va fi nevoită să cumpere energie pentru a-și acoperi consumul, o arată chiar și ultimul raport al Transelectrica. Asta se va vedea și pe facturile românilor.

DOCUMENT Schimbare majoră pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă

Totul se întâmplă din cauza producției scăzute de energie eoliană atât din România, cât și din țările vecine. Iar la noi ajunge prea puțină energie la preţ avantajos din Vest, pentru că mare parte rămâne în Ungaria și Austria. Iar producțiile din regenerabile nu funcționează la parametrii normali din cauza diferențelor de temperatură.

Analiștii spun deja că prețurile de pe piața externă ne vor afecta direct în facturi. Mai ales pentru cei care au un consum de peste 255 de kw-h şi care platesc acum un preţ mai mic decât plafonul de 1,3 lei.

Oricum la iarnă, preţurile pentru toți vor fi mult mai mari. De exemplu, la un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la curent va fi aproape 100 de lei pe lună.

Pentru cei care au parte de încălzire la sistem centralizat pe bloc, atunci întreținerea va fi dublă pe timp de iarnă.

La un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor costa peste 500 de lei pe lună.

 

Sebastian Burduja, anunț fără precedent: România va solicita Uniunii Europene compensații pentru explozia prețului energiei electrice

În cadrul reuniunii South East Europe Green EPC, Sebastian Burduja a subliniat faptul că, deși România a fost răbdătoare și a înțeles cumulul de factori care a dus la aceste scumpiri, nu poate accepta la nesfârșit să plătească prețuri chiar și de trei ori mai mari decât alte state, în condițiile în care activează pe o piața energetică europeană unică.

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei.

De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, şi Republicii Moldova, dar şi Ucrainei – şi care creează o presiune pe preţurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârşit.

Ministrul Energiei anunţă că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie / Preţurile au scăzut cu 10 – 20% la curent şi gaz

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri, că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie, preţurile fiind plafonate. Ministrul a explicat, de asemenea, că în ultima perioadă au scpzut preţurile cu 10 – 20% la curent şi gaz.

Sebastian Burduja a fost întrebat, vineri seară, la Antena 3, ce preţuri vor plăti românii pentru facturile din această iarnă şin a răspuns: ”Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică”.

Ministrul Energiei a preczat că, în ultimele luni, a fost optimizată schema de compensare şi plafonare.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja : „Facturile la energie nu se vor dubla din aprilie 2025”

”Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi. Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20 la sută pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15 la sută”, a mai precizat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a precizat că se vor căuta soluţii şi pentru facturile din anul viitor.”De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat, însă, că, dacă situaţia o va impune se va interveni pentru a proteja toţi consumatorii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mai afirmat, vineri, că reuşim să acoperim consumul intern de gaz din producţie internă, fără să mai importăm, iar din 2027 ne vom dubla producţia de gaz.

 

DailyBusiness
Ofertele Digi RCS-RDS vor să cucerească clienții din România!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Loto Grecia, jocul care i-a înnebunit pe români. Cum se joacă, de fapt, și ce câștiguri sunt. Loteria de la Atena are extrageri la fiecare 5 minute
Capital.ro
Ordin direct de la Comisia Europeană. Intră în vigoare și în România. Se aplică la nivel mondial
Playtech.ro
A MURIT, la București, sub ochii a sute de oameni! Momentul când bărbatul se prăbușește în mijlocul mulțimii
DailyBusiness
700 lei virați pe card: Elevii primesc sumele din 20 noiembrie!
Adevarul
Semnul de circulație pe care nimeni nu îl știe, dar nu ar trebui ignorat niciodată
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Ce trebuie să știm, de fapt, despre schimbarea cărților de identitate. Informații oficiale
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Un bărbat a murit după ce a alergat la Bucharest Marathon. Ce a pățit când a ajuns la linia de sosire
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins un actor emblematic. A fost o legendă: Ne va fi dor de vocea ta
StirileBZI
Se dau 1.000 de euro pe lună, din 2025! Cine primește noul sprijin financiar
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
substantial.ro
Zelenski afirmă că Rusia a primit sprijin militar din Coreea de Nord și solicită întărirea armatelor ucrainene
MediaFlux
A TREIA tentativă DE ASASINAT asupra lui TRUMP. A vrut să-l omoare la miting, cu O PUȘCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche biserică creștină cunoscută: unde a fost descoperită