Facultățile de Litere și Limbi străine din România vor absolvirea masteratului pentru ca profesorii să poată preda la liceu. Decanii și prodecanii propun modificarea legii

Decani și Prodecani de la facultățile de Litere din România propun modificarea legii care permite predarea în liceu doar cu diplomă de licență și pregătire psihopedagogică, fără masterat în domeniu.
Filip Stan
25 mart. 2025, 19:00
Facultățile de Litere și Limbi străine din România vor absolvirea masteratului pentru ca profesorii să poată preda la liceu. Decanii și prodecanii propun modificarea legii

Decani și Prodecani de la facultățile de Litere din România propun modificarea legii care permite predarea în liceu doar cu diplomă de licență și pregătire psihopedagogică, fără masterat în domeniu. În același timp, aceștia solicită ca inteligența artificială să fie integrată critic, nu automat, în predare și evaluare, dar și un cadru național care să reglementeze acest proces.

Citește și: Gafa de la Simulare Bac 2025 la română care ar putea strica nota multor elevi. Elevii au aflat că ”Iarna” nu-i ca ”lama” și nici „Ion” nu e roman psihologic

Decanii și prodecanii din România, propuneri pentru modificarea legii

Mai mulți profesori universitari au venit cu propuneri după o întâlnire care a avut loc  în perioada 21–22 martie 2025 la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), în cadrul evenimentului „Tendințe și provocări în filologia universitară românească”. La discuții au participat și consilierii ministrului Educației și Cercetării, Daniel David – profesorul universitar dr. Sorin Costreie și profesorul dr. Mircea Bertea, alături de membri ai ARACIS și CNATDCU, directori de departamente și ai consiliilor pentru studii doctorale.

„Filologia românească traversează, la toate nivelurile sale de studiu, o perioadă de provocări diverse, atât de natură educațională, științifică și profesională, cât și de ordin economic, social, tehnologic și cultural”, se arată în comunicatul emis de organizatori. În acest context, reprezentanții domeniului consideră necesară „acordarea unei atenții constante creșterii (sau, cel puțin, păstrării) standardelor de calitate educațională din domeniul filologic, precum și reafirmarea relevanței educației filologice pentru societatea românească actuală”.

Conform participanților, filologia nu este doar  „câmpul de studiu care asigură o comunicare precisă, nuanțată și eficientă (și care combate astfel fenomene precum manipularea și dezinformarea)”, ci și „modul cel mai firesc de a contracara analfabetismul funcțional prin formarea deprinderilor necesare procesului de comprehensiune”.

Printre propuneri se numără și corectarea „urgentă a unor anomalii legislative”, care în prezent prevăd că funcția de profesor în învățământul liceal poate fi ocupată de absolvenți ai licenței în domeniul postului, însoțită de formare psihopedagogică. „Fără a nega importanța pregătirii psihopedagogice, considerăm, totuși, că legislația românească nu poate să ignore nici importanța vitală a pregătirii profesionale de nivel masterat în cazul profesorilor care ocupă posturi în domeniul liceal”, au transmis participanții.

Citește și: BAREME MATEMATICĂ Simulare Bac 2025. Profesorul Mădălin Ghiuler explică cum se rezolvau subiectele

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici