Faimosul traficant de droguri zis „El Chapo” face apel în justiţie contra acuzaţiilor ce i s-au adus. Este condamnat pe viaţă

Narcotraficantul mexican Joaquin Guzman, cunoscut ca "El Chapo", condamnat săptămâna trecută la închisoare pe viaţă de un tribunal federal din SUA, a făcut apel la decizia justiţiei americane, potrivit unui document depus luni la dosar, transmite AFP potrivit Agerpres.

23 iul. 2019, 08:52
Faimosul traficant de droguri zis „El Chapo” face apel în justiţie contra acuzaţiilor ce i s-au adus. Este condamnat pe viaţă

El Chapo a făcut apel la condamnarea sa pe viaţă. În SUA, apelul nu presupune reexaminarea faptelor, ci doar ca judecătorul desemnat să se asigure că procedura penală a fost respectată şi decizia primei instanţe a fost cea corectă. Totuşi, acest proces poate dura până la un an.

Guzman, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat miercurea trecută de o instanţă federală din districtul newyorkez Brooklyn la închisoare pe viaţă, plus 30 de ani, pentru trafic de droguri şi asasinarea sau ordonarea executării a cel puţin 26 de persoane, informatori, traficanţi rivali, poliţişti, colaboratori sau chiar membri de familie, potrivit stiripesurse.ro

Cartelul său, Sinaloa – numele unui stat din federaţia mexicană – este cunoscut ca unul din cele mai mari şi mai violente din Mexic. Ca şef, Guzman a fost considerat vinovat de introducerea în Statele Unite a unor cantităţi de ordinul tonelor de cocaină, heroină şi marijuana.

La audierea de miercuri, El Chapo a declarat instanţei, prin intermediul unui translator, că detenţia sa în Statele Unite este „o tortură psihologică, emoţională şi mintală, 24 de ore pe zi” şi că SUA „nu sunt mai bune decât orice altă ţară coruptă”. La pedeapsă s-a adăugat confiscarea a 12,6 miliarde de dolari, au anunţat procurorii, conform cărora suma reprezintă valoarea drogurilor vândute, potrivit stirpesurse.ro.

Revista Forbes l-a inclus la un moment dat pe Guzman printre cei mai bogaţi oameni din lume.

Vineri, înainte de înregistrarea oficială a apelului, traficantul a fost transferat la închisoarea de maximă securitate Administrative Maximum Facility, cunoscută ca ADX, în oraşul Florence din sudul statului Colorado.

Înainte de a fi arestat ultima oară în 2016, Guzman a evadat de două ori din închisori de maximă securitate din Mexic. În ianuarie 2017, el a fost extrădat în SUA, pentru a fi judecat; a fost primul lider criminal mexican care a preferat un proces în locul unei recunoaşteri a vinovăţiei, care i-ar fi putut aduce o pedeapsă mai mică.

Avocatul Jose Luiz Gonzalez Meza, care susţine că este reprezentantul său legal în Mexic, a declarat luni agenţiei spaniole EFE că a cerut repatrierea lui Guzman, argumentând că procesul din SUA nu este valid.