Fake news cu trenuri care transportau în vagoane mii de metri de bușteni pentru export. Situația stă însă pe dos!

Înstrăinarea resurselor naturale reprezintă un subiect sensibil pentru orice român, iar zona de social media a fost invadată, în ultimii ani, de imagini cu trenuri care transportau în vagoane mii de metri de bușteni. Teoria era simplă, ”pleacă aurul verde al țării peste hotare”, însă această teorie este contrazisă de realitate, autorități și cifre oficiale.

03 mart. 2023, 11:09
Fake news cu trenuri care transportau în vagoane mii de metri de bușteni pentru export. Situația stă însă pe dos!

Pe diverse conturi de social media, face carieră un fake-news de proporții, menit să inflameze opinia publică: presupuse trenuri pline cu bușteni care părăsesc România.

Situația stă însă pe dos! Trenurile vin la fabrici de prelucrare din Romania, nu pleacă, iar cifrele date publicității de cel mai mare importator de lemn sunt de-a dreptul șocante. Doar în anul 2021, au fost aduse în România nu mai puțin de 1.055 trenuri a cate 40 de vagoane fiecare, iar în 2022, au fost aduse, pentru prelucrare în fabricile românești, 768 de trenuri cu bușteni. Autoritățile statului au confirmat încă de la apariția primelor imagini cu presupusele trenuri care ar fi dus lemn românesc la export că este vorba de o campanie de fake news pentru că exportul de buștean din România a fost interzis prin legea nr. 57/2020.

În ultimii ani, volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile celui mai mare procesator de lemn, HS TIMBER, în România a provenit în proporție de 50-70% din import, din țări membre ale Uniunii Europene și nu numai. Cel mai mare procesator de lemn produce în cadrul fabricilor din țară doar produse cu valoare adăugată ridicată, precum lambriuri, dușumele, produse îmbinate în dinți, panouri încleiate, grinzi lamelare, panel, panel cu film sau peleți.