Familia judecătorului Ion-Tudoran, implicată în afaceri cu schimburi valutare şi păcănele

Judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a derulat și controlat personal și prin intermediul soției activități de schimburi valutare și afaceri cu bijuterii după modelul amaneturilor. Ulterior, a trecut la păcănele.

22 feb. 2021, 16:09
Familia judecătorului Ion-Tudoran, implicată în afaceri cu schimburi valutare şi păcănele
Familia judecătorului Ion-Tudoran, implicată în afaceri cu schimburi valutare şi păcănele

Familia judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a derulat afaceri cu schimburi valutare și afaceri cu bijuterii după modelul amaneturilor, scrie national.ro. Cunoscut ca fiind cel ce a legalizat, în 1993, printr-o hotărâre judecătorească dubioasă, apariția operațiunilor tip amanet în România, judecătorul Ion-Tudoran a deținut chiar el, pe numele soției, o casă de schimburi valutare.

Citeşte şi: Sentinţele judecătorului Ion-Tudoran i-au nenorocit pe mulţi

Cu un apetit deosebit pentru banii produși din jocuri de noroc și alte activități ilegale sau la limita legii, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a înființat în 1991 societatea Aldor SRL. Firma, în care soţia sa Doina Ion-Tudoran era asociat fondator, a funcţionat în apartamentul său din strada Aviator Protopopescu nr. 7. Firma avea ca obiect de activitatea derularea de „operațiuni financiare și bancare interne și externe și schimburi valutare”. Totul într-o periooadă în care Fiscul era prea puțin interesat de dolarii și mărcile ce tranzitau dughenele numite pompos casă de schimburi valutare.

În ianuarie 1993, magistratul a decis să își retragă soția din afacere. În calitate de judecător delegat la Registrul Comerțului București, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran și-a pus semnătura și a avizat el însuși acte și mențiuni operate de firma Aldor SRL a soției sale, Doina. Dovadă o constitui încheierea din 25 ianuarie 1993, când judecătorul Ion-Tudoran a avizat mențiunea prin care soția lui se retrăgea din firma Aldor SRL.

Chiar dacă Doina a ieșit din afacerea cu schimburi valutare, judecătorul Ion-Tudoran a continuat să vegheze la buna organizare a societății. Ba chiar a îndreptat activitatea acestei firme către o zonă ilegală a derulării de jocuri de noroc. Chiar și la nivelul anului 1993 era nevoie de un aviz al Ministerul Finanțelor – Comisia de Coordonare, Avizare și Atestare a Jocurilor de Noroc pentru ca o firmă să se autorizeze să deruleze activități de jocuri cu câștiguri. Judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a luat însă decizia de a aviza firma Aldor SRL să facă bani din ceea ce am numi acum păcănele fără a mai cere avizul Finanțelor.

La data de 11 noiembrie 1993 el și-a pus din nou semnătura pe actele firmei Aldor SRL, autorizând derularea de „jocuri cu câștiguri generate de elemente aleatorii”.

Citeşte şi: Dosarul Băneasa. Dovezile care arată că judecătorul Ion-Tudoran a inventat probe