Fapte de arme în familia regală britanică: Prinţul Harry a ucis un lider taliban cu o rachetă

Pilot secund pe "maşinăria ucigaşă" Apache, temerarul prinţ Harry, al treilea moştenitor în linie al coroanei regale britanice, a reuşit să-l elimine pe  unul dintre cei mai periculoşi lideri talibani din Afganistan.

23 dec. 2012, 13:02
Fapte de arme în familia regală britanică: Prinţul Harry a ucis un lider taliban cu o rachetă

Acţiunea a avut loc în octombrie. Prinţul Harry, în vârstă de 27 de ani, pilot secund pe elicoptere de luptă, a plecat în misiune în Afganisn pentru a ajuta trupele britanice de acolo să dea de urma unuia dintre liderii talibani al cărui nume nu a fost divulgat.

Într-un raid deasupra ascunzătorii unde se presupunea că se află liderul taliban, prinţul Hary a atacat cu rachete Hellfire trase de pe elicopterul său Apache, una dintre acestea atingându-şi obiectivul şi nimerind exact locul în care se afla teroristul. Raidul din Afganistan, de la sfârşitul lunii octombrie, a fost primul raid ucigaş al prinţului Harry asupra unui comandant taliban din toate misiunile lui de pănă atunci.

„Eram în misiune de patrulare a zonei  şi ne-au contactat cei de pe elicopterele Apache, care căutau un lider taliban. Prin staţia radio am auzit o voce prietenoasă şi am ştiut că este Big H (Marele Harry, n.r.)”, a dezvăluit pentru Daily Mail unul dintre militarii din patrula de la sol.

Echipajul de doi piloţi din care Harry a făcut parte în acea misiune, pe elicopterul Apache supranumit şi „tancul zburător”, este folosit de forţele britanice din Afganistan pentru a distruge fiefurile talibane, a strânge informaţii secrete şi pentru a-i ajuta în misiuni pe militarii de la sol.

Harry a învăţat să piloteze elicoptere Apache în cadrul unui antrenament de mai multe luni, după ce prima lui misiune în Afganistan a fost scurtată, în 2008. Prinţul plecase în secret cu regimentul lui, în calitate de controlor de zbor, urmând să direcţioneze loviturile aeriene ale militarilor britanici asupra insurgenţilor afgani, timp de zece săptămâni.

După ce s-a aflat despre prezenţa sa în Afganistan, iar informaţia a început să circule pe diferite site-uri străine, Harry a fost adus înapoi în Marea Britanie. Dar pentru că dorea foarte mult să se întoarcă, într-o bună zi pe câmpul de luptă, el a învăţat să piloteze elicopterele Apache.