Faptele de conflict de interese sau incompatibilitate la demnitari se prescriu după 3 ani

Publicat: Miercuri, 16 Mai 2018 13:29 // Actualizat: Miercuri, 16 Mai 2018 13:29 // Sursa: romaniatv.net

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, ca for decizional, un proiect care modifică o Lege din anul 2003 care prevede că faptele comise de cei aflaţi în funcţii publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu la trei ani de la data comiterii lor.

Iniţiativa legislativă aparţine PSD şi modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. O prevedere a textului adoptat de deputaţi miercuri este: "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil".

Proiectul legislativ al social-democraţilor mai stipulează că: "primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti".

O altă modificare efectuală la Legea 161/2003 prevede că: "starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".

Proiectul de lege a fost adoptat cu 196 de voturi pentru, 59 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Legea va ajunge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

8 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
incompatibilitate prescriere incompatibilitate PSD
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 mai 20:43
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
DOMNUL SILVIU GRIGORE E DEOSEBIT:
16 mai 20:05
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
DIANA A ZIS CA A UITAT SA CUMPERE UN SPRAY CLEAN COMFORT-ZIC LASA CA E DIN ALA DIRTY COMFORT:
16 mai 20:00
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
UNUL A FOST IMPUSCAT IN CAP SI INJUGHIAT SI IN INIMA SI ARE DURERI F MARI SI ARE O VECINA CARE RADE DE EL CA NERUSINATA:
16 mai 19:43
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
A IESIT VECINUL BRUNET CU CAPUL ROTUND SI DUP-AIA IMBRACAT IN NEGRU CU VBICICLETA CU PARUL CRET TIP UNCHIUMEU DIN COTTBUS:
16 mai 19:39
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
DIANA E FRUMOASA-ARATA CA DNA ELENA UDREA CAND ERA TANARA ASA CA DE ASTA SCHIMBARILE ASTEA ATAT DE RELE IN COMPORTAMENT LA FRATEMIU:
16 mai 18:29
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
PREOTUL DIN NÜRNBERG ZICIA CA INTAI FACEPARASTASUL SI DUP-AIA: AU BRELOCURI CU CORPUL UMAN SI IN LOC DE CAP E DOAR UN O:O-OMUL-
16 mai 17:13
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
A-I :::AI:::AI:::AI:::A:::JA:::AIA::::::U:::U::::U:::A::::A:::
16 mai 15:19
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
II UREZ DNEI ALINA BICA SA FIE ACHITATA:
1
EUR
4.7576
RON
20 Feb
noapte 3 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H