Fără BAC, dar câștigă 8.000 de lei pe lună. Cu ce se ocupă tânăra în București: „Este o meserie curată, frumoasă, bănoasă”

Sunt o mulțime de posturi disponibile pe piața muncii din România. Cu Bacalaureat sau fără, tinerilor li se oferă oferte bune ca să muncească.

26 iul. 2023, 09:20
Fără BAC, dar câștigă 8.000 de lei pe lună. Cu ce se ocupă tânăra în București: „Este o meserie curată, frumoasă, bănoasă”

Zeci de mii de posturi disponibile pentru tineri

Agenția pentru Ocuparea Forțelor de Muncă are peste 60.000 de job-uri disponibile., iar la postliceale e deja înghesuială la înscrieri. Cele mai căutate meserii sunt cele de asistenți medicali, hairstyliști, mecanici, iar angajatorii oferă chiar și o mie de euro pe lună, la care se mai adaugă vouchere și alte bonusuri.

Florin, un tânăr care a picat examenul de Bacalaureat, s-a înscris la postliceală, iar visul lui e să-și deschidă un barber shop. Tânărul deja lucrează ca frizer în București. „Mi se pare o oportunitate foarte bună postliceala, pentru că ai un plan B oricând, ai o meserie în mână. Vom avea două zile de cursuri normale şi trei zile de practică pe domeniu”.

Citește și Zile libere 2023. Noi tipuri de concedii, angajaţii habar n-au că pot să stea mai multe zile departe de job

Nu a luat Bacalaureatul, dar s-a descurcat. Câștigă 8.000 de lei pe lună

O altă tânără, Ana, a picat la proba de matematică a „examenului maturității”, însă acest lucru nu a împiedicat-o să facă ce-i place. Acum lucrează ca hairstylist într-un salon din Capitală și câștigă 8.000 de lei. „Am dat Bacul, dar am picat la matematică. Mi-a plăcut că este o meserie curată, frumoasă, bănoasă, bineînțeles. Prima dată am început cu codițe împletite, luam 10 lei pe o codiță, acum am ajuns să iau 200, 300 de lei”.

Chiar dacă au sau nu diplomă de BAC, absolvenții de liceu sunt cei mai căutați pe piața muncii. Ministerul Educației pune la dispoziție 28.000 de locuri pentru învăţământul postliceal.

„Avem peste 60.000 de locuri de muncă. Recepționer, bucătar, patiser, sudori, tâmplari, vorbim de şoferi, operator pe calculator, call-center. Oferă salarii sau alte facilități cum ar fi vouchere, transoport, afterschool, creșă, un pachet de stimulente pentru a atrage forţă de muncă”, spune Marcel Dumitru Miclău, secretar general ANFOM.

Citește și Angajări 2023. Cel mai vânat job în România: Poţi câștiga 2.000 de euro pe lună

În cazul în care nu-și găsesc un loc de muncă, tinerii pot beneficia de un ajutor de șomaj de 298 de lei pe o perioadă de șase luni. Dosarele se depun la ANOFM în termen de 60 de zile de la absolvirea liceului.