Fără garduri în jurul blocurilor din Sectorul 6. Ciprian Ciucu: „Nu vezi oraşul de maşini şi de garduri”

Primarul Sectorului 6 a început să elimine gardurile din jurul blocurilor din Drumul Taberei. Ciprian Ciucu spune că în acest fel spaţiile sunt redate oamenilor şi se face şi economie.

13 sept. 2021, 11:40

Fără garduri în jurul blocurilor din Sectorul 6. Ciprian Ciucu a demarat un proiect pilot de eliminare a gardurilor în cartierul Drumul Taberei, până acum fiind scoase zeci de garduri.

Fără garduri în jurul blocurilor din Sectorul 6

Citeşte şi Ciprian Ciucu dă afară 100 de poliţişti locali: „Dacă nu ştiu să scrie şi să citească, nu pot să înțeleagă legea”

”Eu merg pe ideea că oamenii trebuie să respire. Este nevoie de spațiu. Nu vezi orașul de mașini și de garduri. Cu cât deschidem mai mult spațiul public, cu atât oamenii se simt mai bine.

Am plecat de la această premisă și am pilotat pe o zonă din Drumul Taberei să vedem cum merge. Am scos în general tot ce era gard ruginit, gard vechi și nu am pus nimic în loc. Doar am înălțat puțin aleea, acolo unde am reabilitat, ca să nu vină pământul peste alei. Am scos gardurile la zeci de blocuri până în acest moment. Acum mai scoatem doar acolo unde sunt ruginite, într-o stare deplorabilă, fiindcă vreau să consultăm populația, fiindcă mie îmi place să pilotez deciziile, să văd care sunt efectele măsurilor pe care le luăm.

Dacă populația apreciază acest lucru, atunci lăsăm așa și mergem pe această soluție. Dacă după două-trei luni mergem și vorbim cu oamenii și spun că vor gardurile înapoi, și argumentează sau au creat niște efecte neplăcute, atunci putem să le punem la loc”, a explicat Ciprian Ciucu, potrivit HotNews.ro.

Primarul spune că până acum, oamenii au fost încântaţi de ideea sa de a elimina gardurile din jurul blocurilor.

”Până acum reacția este foarte bună din partea în special a oamenilor tineri, a părinților și mai puțin bună din partea seniorilor, care își doresc de multe ori gardul înapoi. S-au învățat așa, că oferă o falsă protecție.

Chiar dacă nu mai există garduri, nu am avut probleme până acum cu criminalitatea, spațiul arată mult mai bine, este mai deschis, mai accesibil și nu a necesitat o investiție formidabilă, doar să le scoatem.

Ce pot să spun este că nu am avut reacții semnificativ negative, mai degrabă pozitive, dar nimeni nu a demonstrat cât de rău este, ci oamenii și-ar fi dorit acel perimetru mai degrabă imaginar de protecție pentru că de fapt nu avem probleme de ordine publică. O altă problemă mare cu gardurile este că ele păstrează mizerie, fiindcă lucrătorii de la salubritate nu pot intra acolo”, a mai spus Ciucu.

Citeşte şi Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6: „Nicuşor, decizia dacă suntem o echipă sau joci singur îţi aparţine”

Garduri înlocuite de ziduri. Ciucu: Este cu 20-30% mai ieftin

Edilul a precizat că nu se renunţă peste tot la garduri. Potrivit acestuia, în anumite zone gardul este înlocuit de mici ziduri.

”Evident, sunt anumite garduri, unde este pantă, și pământul cade în stradă. Acolo venim cu mici zidiri, avem un rând sau două rânduri de bolțari care opresc acel pâmânt și dau un aspect mai plăcut. Încercăm să implementăm această soluție în cât mai multe locuri.

Această soluție nu este mai scumpă, raportat la gardurile metalice pe care Primăria Sectorului 6 le-a făcut înainte, este mai ieftin, fiindcă este luat direct de la producător și montat de ADP.

Cred că este cu 20-30% mai ieftin. Mergem pe această soluție. Ideea este că nu o să înlocuim peste tot, ci doar acolo unde este nevoie și este pantă și unde nu este foarte aproape de bloc, fiindcă aceste zidulețe adună oameni și îi deranjează pe vecini. Dar decizia nu îmi aparține, ci este luată în teren de peisagiștii pe care i-am angajat de când am venit în primărie”, a mai explicat Ciucu.

Primarul a declarat că după ce gardurile vor fi scoase, se va trece la amenajarea acestor spaţii. Primăria a pornit un program, în care asociațiile de proprietari se pot înscrie, ca ADP-ul să vină să facă amenajarea, apoi ei să întrețină grădina 4 ani.