Farmaciile din Cehia vând canabis

Farmaciile din Cehia au început să vândă canabis, dar numai în scop terapeutic, pe bază de reţetă medicală şi în doză maximă lunară de 30 de grame de persoană, transmite EFE, citată de Agerpres.

12 nov. 2014, 16:16
Farmaciile din Cehia vând canabis

Cehia a devenit, în decembrie 2012, prima ţară ex-comunistă care a aprobat folosirea canabisului ca tratament în combaterea durerilor cronice, a slăbirii accentuate din cauza unor boli sau contra polineuropatiilor la bolnavii de SIDA. La vremea respectivă, experţii au subliniat rolul paleativ pe care această substanţă îl poate avea în cazul persoanelor cu tumori cancerigene sau cu scleroză multiplă.

Deşi comercializarea canabisului este permisă de lege încă din 1 aprilie 2013, acest lucru nu a fost posibil până în prezent întrucât s-a prelungit procesul de creare a unui registru special pentru preparate medicale de acest gen, precum şi pentru că asigurarea medicală nu acoperă canabisul. În plus, cultivarea canabisului de către producătorii de medicamente – sub controlul strict al autorităţilor – nu a fost permisă decât începând din aprilie 2014, iar importul din străinătate ar fi dus la un preţ foarte ridicat.

Citeşte şi Americanii se pregătesc să deschidă primele cafenele unde se va comercializa canabis

Prima farmacie care vinde canabis în Cehia se află în estul ţării, în Uherske Hradiste. La un preţ de 11 euro pe gram se vând flori uscate de canabis, cu efecte analgezice şi sedative. Se recomandă folosirea plantelor pentru inhalaţii sau amestecate cu grăsimi şi nu pentru fumat.