FASCINANT. Un profesor arădean transformă ziduri de pe stradă în biblioteci, piscine şi acvarii colorate FOTO

Când nu este la catedră, un profesor din Arad se înarmează cu pensule şi culori pentru a da viaţă zidurilor gri din cartiere sau construcţiilor fără aspect, transformând prin pictura urbană centrale telefonice, termice şi platforme de gunoi în peisaje, acvarii, piscine sau biblioteci.

10 feb. 2014, 10:16

De 16 ani, de când a terminat Facultatea de Arte şi Design la Timişoara, Sabin Chintoan le predă desen elevilor de şcoală generală şi liceu, iar în paralel cu meseria de dascăl este un artist care poate fi găsit adesea pe schele în biserici, unde pictează pereţi cu motive religioase, sau pe străzile Aradului, unde transformă ziduri murdare în veritabile lucrări de artă expuse în aer liber.

Arădeanul a prins drag de creion şi pensule în jurul vârstei de zece ani, dar spune că nu profesorii i-au insuflat această pasiune.

Scânteia a pornit de la un portret al lui Michael Jackson făcut în creion de un prieten al fratelui meu. Până atunci, desenele nu mă interesau mai mult decât pe oricare alt copil. Însă acel portret m-a făcut să iau creionul în mână şi să încep să reproduc pe hârtie mai ales animale. Primele desene au reprezentat cai, dar nu erau foarte reuşite„, a declarat Sabin Chintoan pentru Mediafax.

În urmă cu aproximativ cinci ani, Sabin Chintoan s-a gândit că pasiunea pentru culori nu trebuie să se reducă la şevalet sau pereţi de biserici. Fiecare perete murdar pe lângă care trecea pe stradă îi dădea câte o idee pentru o pictură, gândindu-se la o galerie de artă în aer liber, de care să se bucure toţi trecătorii.

El a căutat să-şi materializeze ideea de a picta pe străzi şi a obţinut, în cele din urmă, sprijin de la autorităţi şi de la un dezvoltator imobiliar local, care l-a sponsorizat cu materialele necesare pentru a schimba, prin culori, construcţii care nu pot lipsi în cartiere, dar care deranjează, prin aspect, orice privitor.