Fata afgană cu nasul tăiat de soţul ei ia viaţa de la început în America GALERIE FOTO

Aisha Mohammadzai, tânăra afgană căreia soţul ei i-a tăiat nasul după ce ea încercase să scape de căsătoria forţată, şi-a reconstituit figura şi se bucură de o nouă viaţă în SUA, unde a ajuns în 2010.

19 dec. 2012, 09:42

Faţa mutilată a Aishei Mohammadzai, cu nasul tăiat de soţul ei afgan cu care fusese forţată să se mărite, nu se mai sperie acum de ea când se uită oglindă. Cazul ei a făcut înconjurul Pământului şi a oripilat o lume-ntreagă, după ce fata mutilată a apărut pe coperta revistei Time, în august 2010, ca o mărturie vie a atrocităţilor unui regim îndoctrinat şi anacronic, cel puţin în privinţa relaţiilor de familie.

Aisha a început reconstrucţia facială, prin care i se refăce partea tăiată a nasului. Ea este îngrijită de medicii de la spitalul Bethesda, din Maryland.

Tânăra, care a reuşit să fugă din ţara ei măcinată de războaie şi a ajuns în Statele Unite în 2010, nu ştie exact dacă are 21 sau 22 de ani. Nu a mers niciodată la şcoală şi nu ştie ce înseamnă să îţi sărbătoreşti ziua de naştere.

Dar acum, spune că nu o mai sperie nimic. „Toată lumea are probleme. La început, eram foarte speriată. Mi-era frică să mă uit în oglindă. Mi-era frică să mă gândesc la ce ar putea să mi se întâmple în viitor. Acum am înţeles ce înseamnă viaţa, cum se trăieşte. Acolo (în Afganistan, n.r.) nu înţelegeam ce înseamnă viaţa”, a mărturisit tânăra, care şi-a arătat noul ei chip în plin proces de reconstituire plastică, într-o emisiune la CNN. Intervenţiile estetice pentru reconstiruirea figurii sunt la început de drum.

Medicii i-au pus o proteză de nas  gonflabilă, din silicon, inserată sub piele, în care îi injectează fluid treptat, dintr-o pungă inserată sub pielea frunţii, pentru a-i extinde ţesutul cutanat şi a-l înmulţi. I-au prelevat ţesut propriu din braţ, pe care i l-au implantat în zona distrusă a nasului. Urmează să îi fie prelevat şi ţesut cartilaginos, pentru a putea fi reconstituit cartilajul nazal.

 Aventura supravieţuirii

Când avea 12 ani, Aisha a fost promisă   de soţie, de către tatăl său, unui luptător taliban, în schimbul unor bani pentru ca tatăl fetei să achite o datorie. Astfel, fata a fost vândută ca o simplă marfă familiei soţului ei, care a tratat-o ca pe un animal, abuzând-o şi forţând-o să doarmă în grajd, la un loc cu animalele din gospodărie.

Aisha a încercat să fugă, dar a fost prinsă, bătută, i s-au tăiat nasul şi urechile şi a fost apoi abandonată pe munte. A reuşit să ajungă mai mult moartă decât vie, la casa bunicului ei. A reuşit apoi să ajungă la un spital militar american, unde a primit îngrijiri timp de 10 săptămâni, apoi a fost dusă de soldaţi într-un loc secret din Kabul, până când a plecat cu ajutorul unei societăţi de caritate în SUA, unde aceasta îi găsise o familie care să aibă grijă de ea.

A ajuns la cuplul Mati şi Jamila Arsala, în Maryland, care are o fiică de 15 ani cu care Aisha se înţelege foarte bine şi cu toţii par a fi o familie fericită.

Cu toate acestea, medicii îi amânaseră operaţia estetică definitivă, după ce constataseră că Aisha nu scăpase de „fantomele” trecutului şi nu era încă stabilă psihic, neputând astfel să îndure un proces îndelungat, dureros şi complicat de recuperare după operaţie.

„Tot ce mi s-a întâmplat face parte din mine, din viaţa mea şi este mereu în mintea mea”, s-a confesat Aisha postului de televiziune CNN. „Dar trebuie să trăiesc şi să iubesc”, a mai spus fata, care este hotărâtă să îşi facă o viaţă aşa cum vrea ea.