FBI investighează în Spania o posibilă legătură a fraţilor Ţarnaev cu Al Qaida

Forţele de securitate spaniole şi americane investighează o posibilă conexiune între celula care a comis atentatele din Boston, formată din fraţii Ţarnaev, şi cea care a fost desfiinţată, în august anul trecut, de Comisariatul General al Informaţiilor (CGI) al Corpului Naţional al Poliţiei.

22 apr. 2013, 09:09
FBI investighează în Spania o posibilă legătură a fraţilor Ţarnaev cu Al Qaida

În urma desfiinţării celulei de către CGI, a fost capturat şeful Al Qaida din Europa, ‘Ahmad Avar’, pe numele său real Eldar Magomedov, despre care se crede că ar fi putut avea atribuţii în ceea ce priveşte celulele ‘latente’ din SUA, notează luni ziarul La Razon, potrivit Agerpres.

‘Operaţiunea Plumb’ a CGI – o mare lovitură dată reţelei Al Qaida, cum a fost considerată de poliţiile din multe ţări, printre care cele din SUA şi Franţa, care i-au felicitat pe colegii lor spanioli – a avut şi are o mare importanţă, având în vedere că se desfăşoară în continuare investigaţii (care nu sunt dezvăluite din motive operative). Capii reţelei teroriste, condusă de Ayman Al Zawahiri, îşi însărcinaseră membrii cu o serie de misiuni, între care se crede că putea figura şi cea de ‘dinamizare’ a ‘comandoului’ fraţilor Ţarnaev. De fapt, unul dintre ei lansase deja ameninţări împotriva maratonului din Boston încă de anul trecut, iar celălalt, mai radical, era un vizitator asiduu al paginilor radicale islamiste în care era explicat inclusiv cum să se comită un atentat. Ceea ce înseamnă că în 2012 erau deja radicalizaţi şi probabil primiseră îndemnuri de ‘dinamizare’.

A crede, aşa cum se spune, că cei doi fraţi au acţionat singuri, fără niciun tip de indicaţie sau de ‘activare’ din exterior, este foarte uşor dacă se doreşte să se închidă cât mai repede cazul. Dar, în ce priveşte terorismul în general şi cel islamist în particular, lucrurile nu sunt din păcate atât de simple şi, dacă se cercetează în profunzime, apar până la urmă şi conexiunile cu alte grupări ‘jihadiste’. În orice caz, ceea ce nu se poate face niciodată este să se lase garda jos, pentru că atunci criminalii trec la acţiune.

Există de asemenea – după cum a aflat La Razon din surse antiteroriste – şi unele coincidenţe între cele două grupuri, cel desfiinţat în Spania şi cel al fraţilor Ţarnaev: trecerea lor prin Turcia la date ce încă nu au fost stabilite (pentru a se duce sau a se întoarce din taberele de antrenament ale Al Qaida din Waziristan); slăbiciunea pentru boxul profesionist a doi dintre membrii celulelor (un detaliu ce pare lipsit de importanţă, dar care nu trebuie neglijat) şi, desigur, naţionalitatea cecenă a tuturor. ‘Ahmad Avar’ fusese numit şef al reţelei teroriste pentru Europa. Printre misiunile sale se afla şi cea de a ‘dinamiza’ celulele care trebuiau să atace pe continent, adică ‘lupii solitari’ şi ‘comandourile latente’, care se integrează în societatea în care trăiesc în aşteptarea primirii ordinului de a acţiona. Se poate presupune că Avar avea deopotrivă misiunea de a realiza aceeaşi activitate cu celulele care existau în SUA, însă deocamdată nu există, din câte se ştie, un responsabil concret al organizaţiei teroriste pentru SUA.

Potrivit experţilor consultaţi de ziar, Magomedov avea un rol important în Al Qaida şi, faptul că era cecen, arată că putea avea legătură cu formarea celulei fraţilor Ţarnaev. Fratele cel mare era un mare iubitor de box profesionist, la fel ca şi locotenentul lui Magomedov, Mohamed Ankari Adamov. În anchetele privind terorismul se produc rar coincidenţe şi faptul că doi indivizi de aceeaşi naţionalitate au practicat acelaşi sport nu trebuie neglijat. Călătoriile în străinătate realizate în ultimii ani de membrii celor două grupări sunt de asemenea investigate de experţi.