Federația părinților vine cu acuzații grave. Ce s-a urmărit, de fapt, prin vacanța de două săptămâni: E vorba de reducerea costurilor cu salariile profesorilor! Răspunsul dat de Sorin Cîmpeanu

Federația Națională a Părinților ”dezminte” scenariul lui Sorin Cîmpeanu pentru vacanța de două săptămâni a elevilor. Organizația acuză că singură concluzie și singura motivație a acestei decizii a fost cea financiară.

26 oct. 2021, 21:38
Federația părinților vine cu acuzații grave. Ce s-a urmărit, de fapt, prin vacanța de două săptămâni: E vorba de reducerea costurilor cu salariile profesorilor! Răspunsul dat de Sorin Cîmpeanu

Federația părinților vine cu acuzații grave.  Potrivit Edupedu, FNAP a susținut permanent că prin instituirea unei vacanțe forțate, s-a urmărit, de fapt, reducerea costurilor cu salariile profesorilor, a cheltuielilor cu utilitățile unităților de învățământ și eliminarea obligativității acordării de zile libere plătite părinților în baza OUG 110/2021.

Federația părinților vine cu acuzații grave. Ce s-a urmărit, de fapt, prin vacanța de două săptămâni: E vorba de reducerea costurilor cu salariile profesorilor!

“Încă de la primele declarații cu privire la intenția Ministerului Educației de a impune o vacanță, în perioada 25 octombrie-5 noiembrie 2021, pentru toți preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ de stat, Federația Națională a Părinților a atras atenția că măsura, invocată ca soluție pentru reducerea mobilității populației și a numărului de îmbolnăviri cu SARS-Cov-2, nu va avea efectele scontate și va produce o întrerupere bruscă a ritmului de învățare al elevilor, cu efecte dezastruoase asupra acumulării de cunoștințe și competențe a unor generații întregi de elevi.

Apelurile noastre repetate, numeroasele argumente aduse în sprijinul solicitărilor noastre de a se renunța la o astfel de măsură ce putea fi înlocuită cu suspendarea activității didactice cu prezența fizică a elevilor și trecerea la un sistem de predare online au fost în zadar. (…)

Toate aceste demontări ale argumentelor invocate de domnul ministru Sorin Mihai-Cîmpeanu, conduc către o singură concluzie: singura motivație a acestei decizii a fost cea financiară. Se confirmă, astfel, ceea ce FNAP a susținut permanent: prin instituirea unei vacanțe forțate, s-a urmărit, de fapt, reducerea costurilor cu salariile profesorilor, a cheltuielilor cu utilitățile unităților de învățământ și eliminarea obligativității acordării de zile libere plătite părinților în baza OUG 110/2021.

Pe toată durata mandatului său de ministru al educației, domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu nu a întreprins nicio măsură pentru îmbunătățirea sistemului de predare online în școlile din România, a desconsiderat permanent acest tip de predare, neînțelegând faptul că, în situații excepționale, școala online (cu toate inerențele ei) este preferabilă unei vacanțe forțate.”, se arată în comunicatul transmis de organizație pentru Edupedu.

Care e, de fapt,  motivul invocat de Sorin Cîmpeanu:

Ministrul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat marţi seară că în cazul în care nu se va face o rectificare bugetară pentru Ministerul Educaţiei în luna decembrie va exista o problemă cu plata salariilor.

El a precizat că „doar” un Guvern stabil, şi nu unul interimar, poate face o rectificare bugetară.

„Avem execuţie de 50% pe primul semestru. Deci, am fost exact în grafic cât am planificat. Din păcate, avem o execuţie mai mare în cel de-al doilea semestru. Este o execuţie (n.r. – la Ministerul Educaţiei) atât de bună, încât în luna decembrie, dacă nu vom avea o rectificare, vom avea o problemă cu plata salariilor. Şi nu vom avea o rectificare dacă nu vom avea un Guvern capabil să dea o rectificare, adică nu interimar. Iată legătura cu politica. Ca să plăteşti salariile îţi trebuie rectificare bugetară, pe care o face doar un guvern stabil”, a afirmat Cîmpeanu la Prima TV.

Citește și: Încă un an pierdut pentru elevi! “Vacanța” de două săptămâni se va prelungi pe termen nedeterminat cu școala online! Cum s-a ajuns de la “școlile se închid ultimele” la iluzia că școala online poate suplini educația formală din clase