Vlad Voiculescu: Nu văd niciun motiv pentru care medicii să nu semneze noile contracte pentru gărzi

Federaţia Sanitas anunţă că a convocat, luni, o şedinţă de urgenţă a Biroului Executiv pentru a stabili planul de acţiune, "care va culmina cu greva generală", ca urmare a publicării Ordonanţei privind salarizarea, care nu ar rezolva nedreptăţile din sănătate. Totodată, sindicaliștii se întâlnesc cu reprezentanții Ministerului Sănătății.

05 sept. 2016, 09:18
Vlad Voiculescu: Nu văd niciun motiv pentru care medicii să nu semneze noile contracte pentru gărzi

UPDATE Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat luni, după negocierile cu Sanitas, că nu ar fi niciun motiv pentru care medicii să nu semneze contractele privind gărzile, având în vedere că printr-o ordonanță de urgență Guvernul a crescut plata acestora cu 60 până la 90%.

În opinia ministrului, OUG 20 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 reprezintă „un lucru bun”.

„Plata gărzilor se va face la cu totul alt nivel în momentul acesta. Nu este numai o promisiune a mea, a ministrului Muncii sau a premierului. Lucrurile s-au întâmplat deja, avem o ordonanță de urgență trecută prin Guvern săptămâna trecută. Eu nu înțeleg care este problema în acest moment. Nu văd niciun motiv pentru care medicii să nu semneze contractele. Eu nu cred că vom avea spitale care să nu aibă linie de gardă. Ar fi un lucru grav și pentru mine este de neînțeles. Creșterile plății gărzii sunt de la 60% la peste 90%”, a spus ministrul Sănătății, după întâlnirea cu sindicaliștii de la Sanitas.

 

„Federaţia Sanitas din România a convocat pentru luni o şedinţă extraordinară a Biroului Executiv pentru a stabili, de urgenţă, planul de acţiune ca urmare a atitudinii cel puţin sfidătoare a miniştrilor Sănătăţii şi al Muncii şi implicit a întregului Guvern faţă de solicitările noastre”, transmite Sanitas.

De asemenea, sindicaliștii de la Sanitas au anunțat că se întâlnesc cu reprezentanții Ministerului Sănătății. Liderul sindical Marius Sepi a precizat că, în cazul în care nu vor fi soluționate solicitările, le va cere colegilor mandat în vederea declanșării unei greve generale.

Reprezentanţii sindicaliştilor precizează că, în săptămâna 8-14 august, au purtat, în două runde, discuţii cu miniştrii Sănătăţii şi Muncii, referitor la posibilităţile de rezolvare a nedreptăţilor generate de OUG 20/2016.

„Negocierile au fost de multe ori foarte aprinse, iar membrii Biroului Executiv prezenţi au fost asiguraţi, cu discursuri elaborate şi calcule iscusite că, spre exemplu, situaţia TESA din sănătate nu se poate rezolva printr-o nouă OUG. Descoperim cu stupoare, la publicarea OUG 43/2016 că ceea ce nu este posibil pentru anumite categorii de salariaţi este posibil pentru altele. Descoperim că salariaţii din ministere sunt consideraţi a fi o categorie net superioară tuturor celorlalţi salariaţi şi că pentru ei orice este posibil, mai ales atunci când e necesară fidelizarea lor în pragul unor alegeri generale gestionate pentru prima dată în România democratică de o «administraţie centrală apolitică»”, arată sindicaliştii.

Ei mai spun că au fost dezamăgiţi de ” lipsa de bună-credinţă şi onestitate a celor cu care am negociat”, precizând că vor propune conducerii Sanitas un plan de acţiuni sindicale care va culmina cu greva generală.

„Constatăm cu profundă dezamăgire lipsa de bună-credinţă şi onestitate a celor cu care am negociat, ba mai mult, constatăm lipsa de respect a acestora faţă de salariaţii care deservesc instituţiile pe care le au în subordine. În această situaţie, vom propune organelor noastre de conducere un plan ferm de acţiuni sindicale care va culmina cu greva generală într-un sistem sanitar public şi aşa extrem de bulversat şi unul de asistenţă socială aflat aproape în colaps”, mai arată reprezentanţii Sanitas.

Federaţia Sanitas: Sper să nu se ajungă în situaţia ca medicilor să li se taie salariile a doua oară cu 25%

Ei spun că îşi cer scuze anticipat pacienţilor şi că au obosit să creadă în buna-credinţă a decidenţilor.

„Atenţionăm toţi decidenţii acestui moment că am obosit să credem în buna-credinţă a lor, că am obosit să sperăm la mai bine şi să aşteptăm momentul potrivit. Ne cerem anticipat scuze pacienţilor noştri şi îi asigurăm în acelaşi timp că nu vom lăsa nepăsarea guvernului tehnocrat să se transforme în servicii de sănătate din ce în ce mai proaste”, încheie sindicaliştii.

Sindicaliştii din sănătate nu sunt singurii nemulţumiţi de efectele ordonanţei privind salarizarea. Personalul didactic auxiliar, secretarii, contabilii şi unii directori de şcoli au salariile diminuate după ce Ministerul Justiţiei a făcut modificări privind definirea vechimii, în Ordonanţa 20, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, explicând că aceste modificări vor crea probleme şi în calculul ulterior al vechimii.

Nistor a precizat că sindicaliştii au început deja discuţiile cu Ministerul Educaţiei, ministrul Mircea Dumitru dând asigurări că va încerca să remedieze disfuncţionalităţile apărute.

„Cineva din Ministerul Justiţiei nu a înţeles ceea ce era definit prin normele metodologice. Sunt afectaţi contabilii, secretarele, care pot pierde 200, 300, până la 400 de lei şi, având în vedere că în Hotărârea 582 nu sunt cuprinse şcolile primare, nu mai este remunerată funcţia de conducere, ceea ce înseamnă că am decapitat sistemul de educatie”, a spus Marius Nistor.