Federica Mogherini: Nu putem lăsa frica să conducă Europa

Națiunile europene nu se pot lăsa conduse de frică după atentatele de la Paris, ci trebuie să se unească pentru a crea o nouă strategie de securitate, a declarat marți șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

08 dec. 2015, 18:12
Federica Mogherini: Nu putem lăsa frica să conducă Europa

‘Este o eroare pe care nu ne putem permite să o comitem: nu putem fi conduși de frică, nu putem să acționăm în mod impulsiv’, a spus Mogherini la Haga.’Reacțiile emoționale pot fi foarte puternice, însă aria lor de acțiune este limitată’, a adăugat ea.

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate se află în Olanda în deschiderea celor două zile de discuții pe marginea unei strategii a UE în materie de securitate și afaceri externe, strategie pe care europenii încearcă să o actualizeze.

După adoptarea Strategiei de securitate europene din 2003, ‘lumea s-a schimbat’, a subliniat Mogherini, la o lună după atentatele de la Paris, revendicate de gruparea Statul Islamic (SI), atentate în care au murit 130 de oameni și au fost răniți alți 350.

Citeşte şi O nouă armă în combaterea terorismului: telefonul mobil. Aplicaţia care te face spion în slujba statului

Noua strategie urmează să fie dezvăluită liderilor europeni în iunie și va conține de asemenea elemente cu privire la securitatea cibernetică, energie și climat, a mai spus Mogherini. Ea a îndemnat de asemenea la o unificare a Europei, dând asigurări că ‘interesele cetățenilor ar putea fi servite mai bine prin intermediul politicilor noastre comune’. ‘Avem nevoie de o strategie comună pentru a decide acțiunile noastre după ultima criză și pentru a împiedica următoarele’, a mai spus șefa diplomației europene.

La rândul său, ministrul de externe al Olandei, Bert Koenders, prezent la reuniune, a estimat că UE ‘are nevoie mai mult ca niciodată de o poziție unită’. El a promis că aceste probleme vor fi puse pe agenda de lucru când Olanda va asigura președinția prin rotație a UE, în timpul primului semestru al anului viitor.