Femeia care a furat un milion de euro de la CEC şi a susţinut că i-a dat la biserici şi oameni nevoiaşi, achitată definitiv în al doilea dosar

Fosta angajată a CEC Bank Alba, care în decurs de 10 ani a sustras peste 1 milion de euro din banii clienților, pe care a susținut că i-a donat la biserici și la persoane sărace, a scăpat definitiv de al doilea dosar penal. Instanța a constatat că fapta de fals material în înscrisuri oficiale este prescrisă.

30 mai 2023, 22:54
Femeia care a furat un milion de euro de la CEC şi a susţinut că i-a dat la biserici şi oameni nevoiaşi, achitată definitiv în al doilea dosar

Elena Meteșan, fostă angajată a CEC Bank Zlatna, județul Alba, a fost acuzată de falsificarea a 368 de documente interne ale băncii.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din județul Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, potrivit Ziare.com.

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat, definitiv, în 30 mai 2023, că fapta inculpatei este prescrisă și a dispus încetarea procesului penal, menținând hotărârea anterioară a Judecătoriei Alba Iulia.

Magistrații au anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin care au fost retrase ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei și 40.000 de lei. Instanța a respins ca inadmisibilă acţiunea civilă exercitată în cauză de CEC Bank SA împotriva femeii, care a cerut ca fosta angajată să fie obligată la plata sumei de 1.928.278,39 lei, plus dobânda legală aferentă acestei sume, cu titlu de daune materiale.

Citeşte şi: Mircea Dumitru, fostul ministru al Educației, acuzat, din nou, că a colaborat cu Securitatea. CNSAS: „Avem săptămânal cel puțin un astfel de caz”

Elena Meteșan a fost condamnată în 2018 la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare, prejudiciul reţinut în sarcina acesteia fiind de 4.227.940 lei şi 235.981 euro. În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Elena Meteşan a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, ea susţinând că ar fi donat banii la persoane sărace şi la biserici. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă și de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit.

„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea hotărârii de condamnare din anul 2018. Femeia a fost eliberată condiţionat din închisoare în ianuarie 2021.

Citeşte şi: Ucigaşul lui Emi Pian a fost condamnat la 13 ani de închisoare. Ce pedepse au primit fraţii interlopului, care au încercat să-i răzbune moartea