Femeile l-au băgat în închisoare pe Moshe Katsav

Condamnat pentru viol, fostul preşedinte israelian a fost privat de libertate pe 7 ani

07 dec. 2011, 11:59
Femeile l-au băgat în închisoare pe Moshe Katsav

Cazul lui Moshe Katsav  a îngrozit Israelul şi va face istorie. Condamnat anul trecut la 7 ani de închisoare pentru viol, i s-a permis să rămână  în libertate până a făcut Recurs la sentinţa de condamnare. Luna trecută însă, judectorii şi-au spus ultimul cuvânt şi au decis să îşi ispăşească după gratii pedeapsa pentru viol. Curtea Supremă a decis, în unanimitate, să-l condamne, pentru viol comis asupra unei foste angajate, când era ministru, în anii ’90, şi pentru hărţuirea sexuală a altor două femei, în timpul mandatului de preşedinte, între 2000  şi 2007. Este primul preşedinte israelian care face închisoare.
Luni împlinise 65 de ani. Mircuri dimineaţa însă, familia şi prietenii lui l-au luat de la locuinţa lui din Kiryat Malachi şi l-au condus la închisoare, unde a ajuns în jurul orei 10:00. Nu li s-a dat voie să intre cu el nici măcar în curte şi pentru început, Katzav va fi pus sub supraveghere ca să nu se sinucidă şi va împărţi celula închisorii cu un fost ministru,Shlomo Benizri, care „îl va ajuta să teacă mai uşor de şocul provocat de schimbarea de mediu”, relaterază Jerusalem Post în ediţia electronică.
Celula în care va sta Katyav se află în aripa religioasă a complexului, în care stau 72 de deţinuţi. lor nu li se permite să se uite la televizor, dar ei îşi petrec majoritatea timpul în două săli, unde studiază Torah-ul, care în ebraică înseamnă „Instrucţiuni” şi este numelel dat de IIsus primelor cinci cărţi – ale lui Moise – din Biblie : Geneza, Exodul, Leviticul, Numerii şi A doua lege.
Lui Katzav i se va permite să poarte haine aduse de-acasă, dar când va fi dus la tribunal, la înfăţişări, va trebui să poarte uniforma închisorii. Katsav a fost condamnat pentru două acuzaţii de viol, două pentru hărţuire sexuală, una pentru agresiune sexuală, precum şi de obstrucţionarea justiţiei.
Katsav a negat mereu toate aceste acuzaţii, iar când a părăsit miercuri dimineaţă locuinţa sa pentru a pleca la închisoare, le-a sdeclarat jurnaliştilor care-l aşteptau în faţa casei : „Astăzi, în Israel, a fost executat un om!”