Femeile se otrăvesc în fiecare zi cu formol. Substanţă cancerigenă, folosită în vopsele, creme şi produse pentru copii

Deghizată de cele mai multe ori sub diferite denumiri total aparte, formaldehida rămâne un element cancerigen prezent în foarte mult cosmetice de pe piața de consum. Accentul cade astăzi pe produsele de îndreptare a părului care ascund molecule de formaldehidă, afectând viețile oamenilor încet, în timp, așa cum o rugină afectează fierul. Aceste substanțe chimice, care previn înmulțirea microbilor în produsele pe bază de apă, pot fi absorbite prin piele și sunt legate de apariția cancerului și a reacțiilor alergice cutanate.

08 iul. 2016, 10:40
Femeile se otrăvesc în fiecare zi cu formol. Substanţă cancerigenă, folosită în vopsele, creme şi produse pentru copii

Cele mai multe femei cu părul creț ar face orice să aibă o podoabă capilară netedă și catifelată. Dar când vine vorba despre formaldehidă și îndreptare, oare care este alegerea lor? Pentru că multe saloane de înfrumusețare promit tratamente minune de întindere permanentă, sub magia imaginii unui păr de poveste, acestea nu acordă atenție efectelor pe termen lung asupra sănătății lor.

De obicei, tratamentele cu keratină braziliană abundă de cantități cu mult peste limita legală de formaldehidă (formol), una din cauza apariției temutelor carcinoame. Un studiu realizat în America pe angajații unor saloane ce foloseau acest tip de tratament, arată că aceștia sufereau de dificultăți de respirație, probleme ale sinusurilor și iritații ale ochilor.

Formaldehida şi conservanţii cu eliberare de formaldehidă (FRPs) sunt folosiţi şi în multe alte produse de îngrijire personală, inclusiv în şampoane şi săpunuri lichide pentru bebeluşi, lac de unghii, lipici de unghii, lipici pentru gene, gel de păr, produse de îndreptare a părului, săpun de corp, gel de duș, produse cosmetice de colorare.

„Formaldehida este un gaz incolor, cu miros înțepător, utilizată într-o gamă largă de industrii și produse, inclusiv în materialele de construcții, elemente de zidărie, mobilă și în produsele de îngrijire personală. Am observat că româncele se obișnuiesc cu soluții nesănătoase fie din rutină, fie din lipsa banilor. Este greșit, pentru că mai devreme sau mai târziu banii aceia salvați vor fi investiți în medicamente”, declară Aurelia Dumitru – Director GeneralGlobal Wellness System.

Ce afecțiuni poate produce formaldehidă?
Cancer: Formaldehida este considerată un cunoscut cancerigen de multe organisme guvernamentale şi de experţi (inclusiv de Programul Naţional de Toxicologie din SUA şi de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului).

Formaldehida arata o legătură între formaldehidă şi leucemie. Un studiu din 2014 arată că formladehida iniţiază şi contribuie la formarea tumorilor. Atunci când formaldehida este prezentă în produsele de îngrijire personală, oamenii pot fi expuşi prin inhalarea vaporilor de formaldehida eliberaţi de produse, prin ingerarea lor sau prin absorbţia cutanată.

Studiile indică faptul că formaldehida poate fi absorbită în piele atunci când sunt aplicate produse de îngrijire personală care conţin formaldehida, inclusiv cele care conţin conservanţi cu eliberare de formaldehidă.

Iritația – Formaldehida este considerată alergenul de contact al anului 2015 de către Societatea de Dermatită de Contact din SUA. Deşi concentraţiile de formaldehidă din produsele de îngrijire personală sunt în mod general mici, produsele folosite în fiecare zi pot conţine îndeajuns de multă formaldehida pentru a declanşa o reacţie persoanelor care sunt sensibile la formaldehidă.

Un studiu din 2015 a concluzionat că până la 11.9% din populaţie este alergică la formaldehidă atunci când este expusă unui test cutanat cu 2.0% formaldehidă.

Ce sunt conservanţii cu eliberare de formaldehida şi unde pot fi găsiţi?
În produsele de îngrijire personală, formaldehida poate fi adăugată în mod direct, sau în cele mai multe cazuri, poate fi eliberată din conservanţi, cum ar fi DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, bromopol şi glioxal.

Aceşti conservanţi eliberează cantităţi mici de formaldehidă în timp. Deoarece chiar şi nivelele mici de formaldehida pot cauza probleme de sănătate – un nivel mic de 250 părţi per milion şi chiar un nivel mai scăzut la persoanele sensibile – eliberarea lentă a cantităţilor mici de formaldehida constituie un motiv de îngrijorare. Un studiu din 2015 a concluzionat că perioadă mai mare de depozitare şi temperaturile ridicate cresc cantitatea de formaldehida eliberată din FRPs şi pot conduce în cele din urmă la probleme grave de sănătate.

Ce să căutaţi pe etichetă: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol (bromopol) şi glioxal
Quaternium-15 este cel mai iritant și poate fi găsit în fardurile de obraz, mascară, loțiuni și şampoane.

DMDM hidantoina este găsit în loţiuni, creme de protecție solară și demachiante și este unul dintre cel mai puțin iritanți factori

Imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree – pot fi găsiți în șampoane, condiționatoare, farduri de obraz, fard de ochi, loțiuni și sunt cunoscuți alergeni umani. Imidazolidinil uree este unul dintre cei mai comuni agenţi antimicrobieni folosiţi în produsele de îngrijire personală şi este combinat în mod uzual cu parabeni pentru a oferi un sistem de conservare cu spectru larg. Diazolidinil uree eliberează cea mai mare cantitate de formaldehidă.

Hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu se găseşte în şampoane, creme hidratante, conditionatoare şi loţiuni. Studiile efectuate pe animale au arătat că hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu are potenţial iritant şi poate cauza dermatite.

Bromopol se găseşte în lacul de unghii, demachiante, creme hidratante şi geluri de dus. Bromopolul este considerat sigur în concentraţii mai mici de 0.1%, dar nu poate fi folosit în formule cu amâne. Amestecarea bromopolului cu aminele produce nitrozaminele care s-au dovedit că penetrează pielea şi pot cauza cancer.

Glioxal se găseşte în conditionatoare, loţiuni, lac de unghii şi tratamente pentru unghii. CIR Expert Panel a declarat glioxalul ca fiind un alergen cutanat.

În momentul de față deși formaldehida este interzisă în substanțele cosmetice, ea încă se mai găsește ascunsă sub alte denumiri sau sub forma derivaților săi.

În SUA chiar a existat un scandal privind această substanță care deși era demonstrată a nu fi sigură de către FDA, produsele care conțineau formaldehidă nu au putut fi scoase de pe piața dacă producătorul nu le retrăgea în mod voluntar. De aceea vă recomandăm să vă informați cu mare atenție atunci când recurgeți la un tratament de întindere sau să recurgeți în totalitate la achizițiile protective și responsabile.

Cum se evita?

Citiţi etichetele şi evitaţi produsele care conţin următoarele ingrediente: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol). În plus, alegeţi produse de îngrijire a unghiilor care sunt marcate cu „formaldehyde-free” sau „toxic-trio-free” (fără formaldehida, toluen şi DBP). Nu folosiţi produse cosmetice expirate şi nu depozitaţi produsele cosmetice la soare deoarece poate cauza eliberarea de mai multă formaldehidă.