Relu Fenechiu, REVOCAT de preşedintele Băsescu din funcţia de ministru al Transporturilor

Moment istoric în România. Pentru prima oară, un ministru în funcţie a fost condamnat la închisoare. Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a primit cinci ani cu executare în dosarul Transformatorul. Premierul Victor Ponta a trimis la Cotroceni cererea pentru revocarea lui Fenechiu din funcţie, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat imediat decretul. Până la numirea unui nou ministru al Transporturilor, interimatul va fi asigurat de Victor Ponta.

12 iul. 2013, 15:05
Relu Fenechiu, REVOCAT de preşedintele Băsescu din funcţia de ministru al Transporturilor

„În temeiul prevederilor articolelor 85 alin. (2), 100 alin.(1) şi 106 din Constituţia României, precum şi al articolelor 5 şi7 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, având în vedere propunerea primului-ministru, preşedintele decretează: Se revocă din funcţie din funcţie ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu”, se arată în decretul preşedintelui.

Totodată, Traian Băsescu a semnat un alt decret prin care interimatul funcţiei de ministru al Transporturilor este preluat de către premierul Victor Ponta.

Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”. Fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, a primit de asemenea o condamnare de cinci ani de închisoare. Ministrul Fenechiu a fost de asemenea obligat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească suma de 6 milioane de lei.

Relu Fenechiu a primit şi interdicţia de a candida pentru o funcţie publică timp de trei ani. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs cerând pedeapsa maximă, care este de 15 ani de închisoare cu executare. Decizia luată vineri nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme.

ICCJ a mai decis, vineri, şi alte condamnări în dosarul „Transformatorul”. Mai exact, Înalta Curte i-a condamnat pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova, la 6 ani de închisoare cu executare, pe Ion Mărghidan, la 6 ani cu executare şi 5 ani interzicerea drepturilor cetăţeneşti, iar pe Petru Andronache, la 7 ani de închisoare.

După condamnarea lui Relu Fenechiu, premierul Victor Ponta a declarat că deţinătorul portofoliului Transporturilor l-a anunţat că se retrage din funcţie şi că el va asigura interimatul până la propunerea unui alt ministru de către PNL. Ulterior, Fenechiu a dezminţit că ar fi demisionat, însă el a fost revocat din funcţie de preşedintele Traian Băsescu, după ce premierul Ponta a transmis Preşedinţiei demisia lui Fenechiu şi documentul prin care el preia interimatul.

BURSA ZVONURILOR: Cine ar putea fi succesorul lui Relu Fenechiu la Ministerul Transporturilor

Primul ministru Victor Ponta, prezent la Ambasada Franţei pentru Ziua Naţională a acestei ţări, a declarat că Relu Fenechiu l-a anunţat că demisionează prin telefon, deoarece nu era în Bucureşti pentru a depune o demisie formalăp. „Am discutat cu el şi acum două minute şi mi-a confirmat că îşi dă demisia. Am vorbit şi cu preşedintele, voi transmite documentele. Domnul Fenechiu, nefiind în Bucureşti, nu putea să scrie documentul. Îşi poate da demisia şi telefonic. Mi-a spus că a fost interpretat greşit (n.r. – atunci când s-a scris că ar fi declarat că nu a demisionat)”, a punctat Victor Ponta.

Crin Antonescu spune că el crede în continuare în nevinovăţia lui Relu Fenechiu. Şeful PNL arată cu degetul spre Palatul Cotroceni pentru sentinţă.