Fenechiu: Era să fiu ministru de cinci ori, dar am zis să stau deoparte

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat, la România TV, că s-a pus problema de mai multe ori să preia un minister, dar nu a făcut-o pentru ca dosarul de la DNA să nu creeze probleme de imagine respectivelor guverne.

10 iul. 2013, 20:46
Fenechiu: Era să fiu ministru de cinci ori, dar am zis să stau deoparte

Relu Fenechiu a declarat că va demisiona din Guvern dacă va fi condamnat, în primă instanţă, în dosarul „Transformatorul”. Pe de altă parte, Fenechiu a arătat că dosarul său a fost tergiversat nepermis de mult astfel încât acest lucru i-a afectat cariera politică. Astfel, ar fi fost în cărţi de cinci ori pentru ocuparea unui post de ministru, ultima dată în primul guvern al lui Victor Ponta.

„De fiecare dată am zis că este mai bine să stau deoparte. Apoi mi-am zis că nu e bine să mai stau deoparte doar pentru că procurorii ţin un dosar şi îl scot doar când îl convine”, a declarat Fenechiu arătând că i se impută lucruri care s-au petrecut în perioada 2002-2004, iar dosarul a fost făcut încă din 2006. Liberalul l-a acuzat pe preşedintele Băsescu pentru instrumentarea dosarului său. „Traian Băsescu mi-a făcut enorm de mult rău în viaţă (…) Sută la sută de la Băsescu mi se trage”, a explicat Relu Fenechiu perseverenţa cu care procurorii l-ar fi hărţuit.

Ministrul a spus că a avut sprijinul lui Crin Antonescu atunci când a preluat portofoliul Transporturilor. „Crin Antonescu a trecut peste toate prejudiciile pentru că au fost şi prejudicii de imagine. Rămâne de văzut dacă am adus şi beneficii”, a afirmat ministrul Transporturilor. „Să ştiţi că Crin Antonescu s-a bătut foarte mult ca eu să fiu ministru în acest cabinet. Victor Ponta nu m-a dorit”, a afirmat Fenechiu adăugând însă că are o relaţie de colaborare foarte bună cu premierul.

Pe de altă parte, acesta susţine că dosarul instrumentat de către procurori nu l-a împiedicat în exercitarea mandatului de ministru, amintind de întâlnirile pe care le-a avut cu demnitari străini în legătură cu semnarea unor documente. „Când m-am dus la comisarul Johannes Hahn, nu m-a ţinut la uşă”, a argumentat deputatul PNL.

Premierul Victor Ponta a declarat pe 16 iunie că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, va pleca din Guvern doar dacă va fi condamnat de Curtea Supremă, precizare făcută în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a precizat că există „nişte sensibilităţi politice”‘ referitoare la faptul că liberalii ţin la prezenţa lui Relu Fenechiu în Guvern.

„Am discutat de mai multe ori, şi cu domnul Băsescu, şi cu Crin Antonescu, şi cu Relu Fenechiu. În momentul în care Curtea Supremă se va pronunţa în dosarul domnului Fenechiu, sunt două variante: dacă îl condamnă în primă instanţă – ceea ce, sigur, nu îmi doresc – în aceea zi, domnul Fenechiu va demisiona. Dacă îl achită – m-aş bucura – şi cred că foarte mulţi din cei care l-au criticat în această perioadă îşi vor da seama că au greşit”, a spus primul ministru Victor Ponta la România TV.

Ponta a admis că la începutul formării Guvernului, a avut „nişte reţineri” referitoare la numirea lui Relu Fenechiu în Executiv, tocmai din cauza faptului că ştia că acesta era trimis în judecată.

„Între timp însă – şi ştiu că domnul Fenechiu nu e cel mai popular ministru, dar eu îmi fac datoria să vă spun – a deblocat POS Transport: 4,5 miliarde euro. Eu vreau să vă spun că pentru astea 4,5 miliarde euro, domnul Fenechiu merită felicitat. În al doilea rând: mai are până pe 20 iunie, sper să reuşească, să ducă la capăt o procedură extrem de grea, referitoare la declararea unui câştigător pentru CFR Marfă, o procedură de care depinde intrarea noastră în board-ul FMI”, a precizat Victor Ponta.

În acest sens, premierul a concluzionat că Relu Fenechiu a avut două obiective fundamentale, dintre care unul a fost deja îndeplinit. El a mai apreciat că privatizarea CFR Marfă este un proces care ar trebui să dureze un an, iar ministrul trebuie să îl finalizeze în cinci luni.