Fenechiu, expertizat psihologic pentru a se vedea cum se adaptează în închisoare

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“, a fost transferat, sâmbătă, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, informează Ziua de Iaşi.

03 feb. 2014, 08:28
Fenechiu, expertizat psihologic pentru a se vedea cum se adaptează în închisoare

Relu Fenechiu a petrecut două nopţi în arestul Poliţiei Municipiului Iaşi până ce mandatul de executare în original din dosarul său a fost transmis de la Bucureşti la Iaşi. Fenechiu a fost încarcerat de joi seara în arest, într-o celulă pe care împărţit-o cu fratele Lucian şi cu omul de afaceri Bogdan Damian. Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului, în perioada următoare, Fenechiu va fi expertizat psihologic şi i se va stabili gradul de adaptabilitate la viaţa de detenţie. Ulterior, în funcţie de rezultatele ce vor fi stabilite de o comisie de specialitate, va fi stabilit şi regimul de executare.

Dacă va beneficia de regimul semideschis, de pildă, Fenechiu va putea ieşi din puşcărie pentru a munci. „Va fi introdus într-un regim de carantinare şi de observare timp de 21 de zile. Fiecare nou deţinut, fie că este în arest preventiv sau condamnat definitiv, are acelaşi traseu custodial. Depinde de regimul de executare la care va fi încadrat, care va fi stabilit de către o comisie la maximum 30 de zile de la depunere. De regulă, orice persoană poate fi transferată dacă penitenciarul respectiv nu are regimul de executare la care acesta a fost condamnat“, a precizat Gabriela Topoliceanu, purtător de cuvânt al Penitenciarului.

Ea a mai precizat că în cazul în care un agent economic înaintează o cerere de angajare, acesta nu poate alege şi deţinutul pe care să îl încadreze în câmpul muncii, acest lucru fiind realizat exclusiv de către reprezentanţii Penitenciarului.

De asemenea, directorul acestei instituţii, Marius Vulpe, a declarat că, în cazul condamnărilor de până la 10 ani de închisoare, eliberarea condiţionată se discută după executarea a minimum două treimi din pedeapsă.

În cazul lui Relu Fenechiu, acesta poate fi eliberat cel mai devreme după executarea a 3 ani şi 4 luni de detenţie. „Perioada poate scădea în cazul în care deţinutul munceşte în timpul încarcerării. Pentru patru zile de muncă în folosul penitenciarului, acestuia i se scade o zi, la fel şi în cazul a trei zile muncite în afara penitenciarului“, a explicat Vulpe.

Eliberarea condiţionată poate fi discutată mai devreme şi în cazul în care un deţinut elaborează o lucrare ştiinţifică sau realizează o invenţie în timpul încarcerării.

VEZI SI:

Relu Fenechiu a fost transferat în secret la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi