Fenomene extreme de luni. România trece de la potop, la caniculă şi chiar tornade. Umezeală ca la tropice!

Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii în mai multe zone din România. Elena Mateescu, directorul ANM, ne spune care este prognoza meteo actualizată și unde ar trebui să ne mai așteptăm să fie inundații.

18 iun. 2023, 22:45
Fenomene extreme de luni. România trece de la potop, la caniculă şi chiar tornade. Umezeală ca la tropice!

Fenomene meteo extreme în România. ”Vorbim până la ora 23:00 în această seară, de avertizarea meteorologică de Cod portocaliu pentru zone din partea de sud-est și est a țării, mai precis județele Buzău, Ialomița, Călărași, Carpații Orientali și vestul Meridionalilor.

Pe tot parcursul acestei după-amiezi și până la intrarea în noapte, posibile cantități de apă de 30-40l/m pătrați, izolat peste 50-60l/m pătrați, iar până mâine dimineață, la ora 10:00 vorbim de avertizarea meteorologică de Cod galben pentru jumătatea estică a țării, unde la nivel local putem să mai consemnăm izolat cantități de 30-40l/m pătrați.

Și luni dipă amiază vorbim de perioade de instabilitate atmosferică temporar accentuată, averse torențiale, în mod deosebit în Muntenia, local în Moldova, Transilvania, Dobrogea și pe arii restrânse în Maramureș și Oltenia.

Fenomene extreme: De la ploi, vijelii și inundații, la temperaturi caniculare

Este posibil să mai consemnăm cantități de apă la nivel local de 15-25l/m pătrați, izolat peste 30-40l/m pătrați. Din punct de vedere termic, de la o zi la alta, o vreme în încălzire, astfel încât în a doua parte a săptămânii, mai precis de joi, chiar vineri, să consemnăm deja primele zile cu temperaturi caniculare.

Aceste cantități mari de precipitații care mai vin și în zilele următoare vin în aceleași zone, pentru că avem imaginile de acolo de unde au fost înregistrate cele mai mari căderi de apă.

Prognoza meteo 19 iunie 2023. Furtuni, vijelii și descărcări electrice sunt anunțate pentru prima zi din săptămână

Dacă până acum am avut cantități importante, în special în partea de sud-vest, vest, centru, nord-vest a țării, acolo unde mai ales în județele care s-au aflat sub incidența celor două avertizări meteorologice generale de cod roșu, în intervalul 12-16 iunie, când am cumulat cantități care la nivel local, în aceste zone, au înregistrat valori de peste 140-155l/m pătrați sau, începând din 22 mai și până în prezent, valori de până la 255l/m pătrați, reprezentând de două, până la trei ori peste media climatologică a perioadei respective. În aceste zone situația este în ameliorare. De această dată, așa cum menționam, precipitațiile vor fi prezente în jumătatea estică a țării.

Sunt în ameliorare lucrurile ca și arie și extindere, mai ales de la mijlocul săptămânii, când spuneam de interes vor fi temperaturile în creștere, disconfortul termic accentuat, pentru că temperaturile în creștere, asociate și cu gradul mare de umezeală, va face să resimțim cu mult peste 35 de grade, dar fenomenele de instabilitate pe parcursul după-amiezelor cu siguranță vor mai putea fi prezente la nivel local, pentru că atunci când vorbim și de temperaturi ridicate, asociate și cu un grad de mare de umezeală, sunt două ingrediente specifice care mai aduc convecții specifice sezonului în care ne aflăm, averse torențiale însoțite de vijelii și posibile căderi de grindină”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM.

Fenomene extreme  în iulie. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni, potrivit ANM

Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, precum şi în cele estice şi sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023

Temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile vestice, sud-vestice şi local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, centrale şi la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Avertizări meteo de ploi torențiale, vijelii și grindină. Cod portocaliu și galben în mai multe zone ale țării

Săptămâna 03.07.2023 – 10.07.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, cu posibilitatea unui uşor deficit, local, în regiunile extracarpatice.

Săptămâna 10.07.2023 – 17.07.2023

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, posibil uşor mai ridicate în cele sud-estice.

Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor excedentară în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

ANM-Prognoza-4-saptamani-230609073146