Fenomen straniu! Marea Neagră a devenit roșie. Explicațiile specialiștilor

Locuitorii județului Constanța au fost surprinși să constate că Marea Neagră a devenit roșie în unele zone și au publicat fotografii pe rețelele de socializare. Specialiștii s-au sesizat și au explicat tuturor fenomenul straniu.
Alina Costache
22 oct. 2024, 16:49
Fenomen straniu! Marea Neagră a devenit roșie. Explicațiile specialiștilor

Apa din Marea Neagră are o culoare brun-roșcată, de câteva zile, conform mai multor imagini publicate pe rețelele de socializare. Acest lucru i-a speriat pe constănțeni, însă specialiștii au ținut să clarifice că nu este vorba decât de un fenomen natural.

Marea Neagră va deveni roșie? Ce precizează un biolog

Specialistul Adrian Bîlbă, de profesie biolog, a explicat după ce a analizat microscopic mai multe probe de apă luate din Portul Tomis, că apa roșie nu este un motiv de îngrijorare și este datorată unei microalge brune, un Dinoflagelat din genul Lingulodinium, care este rezistentă la schimbările de mediu, în special de salinitate, conform Agerpres.

De asemenea, această microalgă, este capabilă, în anumite condiții, de a secreta o biotoxină, care este periculoasă doar dacă se acumulează în corpul moluștelor filtratoare (midii, în cazul nostru).

Citește și : Un tânăr de 19 ani, care se consideră nepotul lui Dracula, a provocat două accidente grave în timp ce era urmărit de poliție, fiind sub influența substanțelor interzise.

„S-au alertat pescarii, curioşii, televiziunile, de prezenţa unui val de apă brun-roşcată la Marea Neagră, în Portul Tomis în special, acolo unde am recoltat o anumită cantitate, am centrifugat-o, în urma centrifugării a rezultat un sediment (…), a rezultat o structură de formaţiuni ce populează această apă, nişte alge brune care au fost identificate de biologii de la INCDM (…). Nu este o poluare cu vreun chimical sau vreun sediment de orice fel, ci sunt nişte alge brune.”, a explicat biologul pe pagina sa de Facebook.

„Unii se îngrijorează pentru că din specia lor există variante şi situaţii în care devin toxice, adică produc o biotoxină. Ele sunt potenţial dintr-o subspecie toxică care şi ea la rândul ei este potenţial toxigenă, iar substanţele, toxinele acumulate nu au ele în sine un risc pentru om în diluţia marină. Deci putem înota, putem atinge, ne putem juca cu apa mării fără probleme”, a adăugat specialistul Adrian Bîlbă.

Biologul sfătuiește oamenii să nu recolteze scoici din zonele unde se află concentrații mari de alge brune, deoarece pot deveni toxice pentru aceștia.

Citește și : Câți bani se duc la stat dintr-un salariu de 8.000 de lei. Taxele uriașe care trebuie plătite lună de lună

„Dacă scoicile care filtrează această algă, şi filtrează câţiva litri pe zi, ajung să încorporeze o cantitate mai mare de toxine, atunci aceste scoici pot deveni toxigene pentru noi. Pentru asta există un institut special la Bucureşti, de igienă şi sănătate publică veterinară, care urmăreşte acest risc, aceste potenţial situaţii de toxigene. Cum spuneam este o algă brună, dintr-o specie potenţial toxică, la rândul ei nu întotdeauna toxică ci în anumite condiţii, iar toxina trebuie să se acumuleze în corpul bivalvelor. Aşa că se menţine restricţia generală de a nu recolta scoici din port, acolo unde există o concentraţie mare a acestor alge. Şi, în general, în port sunt concentraţii de tot ce înseamnă poluanţi chimici sau biologici.”, mai precizează Adrian Bîlbă

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Este oficial. Tom Cruise și Ana de Armas formează un cuplu. Foto
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici