Fenomene spectaculoase pe cerul României. În seara asta avem SUPER LUNA şi o PLOAIE DE STELE

Toate cutremurele din ultimul timp ar putea avea legătură cu un fenomen rar şi spectaculos. Duminică seară pe cerul României vom vedea Super Luna, cea mai mare Lună plină din acest an şi chiar din ultimele două decenii. Spectacolul va coincide cu cel al perseidelor, o ploaie de stele. Pe cât de spectaculoase, pe atât de periculoase ar putea fi aceste evenimente, avertizează specialiştii.

10 aug. 2014, 05:52
Fenomene spectaculoase pe cerul României. În seara asta avem SUPER LUNA şi o PLOAIE DE STELE

Puţin după ora 21.00, pe cerul României îşi va face apariţia o Super Lună, cea mai mare şi cea mai strălucitoare de pe tot parcursul anului şi chiar din ultimele două decenii. Mai exact, satelitul natural al Pământului va fi cu aproape 15 la sută mai mare şi cu 30 la sută mai luminos decât în mod obişnuit. Mai mult, Luna nu va fi doar plină, ci se va afla şi cel mai aproape de Pământ.

În această vară, se înregistrează o succesiune de trei astfel de fenomene la intervale de nicio lună. Prima Super Lună a putut fi văzută la 12 iulie, iar o alta urmează să apară la 9 septembrie. Totuşi, cea din această seară promite să fie cu adevărat spectaculoasă, fiindcă satelitul natural va ajunge la cel mai apropiat punct faţă de Pământ înainte să intre în faza de lună plină.

Cele două fenomene nu se vor mai produce simultan până în 2034.

Ca orice fenomen astronomic de proporţii, superluna a dat naştere la numeroase superstiţii. Se spune că numărul spitalizărilor creşte, la fel şi al actelor de violenţă în această perioadă. Oamenii se poartă ciudat, la fel şi animalele. De asemenea, Super Luna este asociată cu erupţii vulcanice, cutremure puternice şi tsunamiuri.

Super Luna nu este singurul fenomen care va face spectacol pe cer în această seară. Perseidele, aşa cum au fost denumite ploile de meteori, vor traversa cerul, spre deliciul pământenilor. Pe un cer întunecat şi senin, pot fi văzuţi peste 100 de meteori pe oră, însă astronomii avertizează că strălucirea Superlunii ar putea îngreuna observarea ploii de meteori. Fenomenul Perseidelor, specific lunii august, va atinge apogeul abia în noaptea de marţi spre miercuri.

Citeşte şi: Evenimente astronomice care au loc în luna august: Antares, Superluna şi Perseidele