Erupțiile vulcanice ar putea afecta grav inclusiv Europa și ar avea potențialul de a schimba fundamental lumea în care trăim, informează LiveScience, conform stiripesurse.ro. Conform cercetărilor, topirea ghețarilor ar putea intensifica activitatea vulcanică în zone precum America de Nord, Noua Zeelandă și Rusia, eliberând în atmosferă cantități importante de gaze cu efect de seră.
Oamenii de știință au avertizat că topirea ghețarilor ar putea face erupțiile vulcanice mult mai puternice și mai frecvente, schimbând astfel în totalitate lumea pe care o cunoaștem. Sub ghețarii din Antarctica, Rusia, Noua Zeelandă și America de Nord se află sute de vulcani care, odată ce vor fi eliberați de presiunea gheții, vor deveni mult mai activi. Un studiu recent, care a analizat comportamentul a șase vulcani din sudul statului Chile în timpul ultimei ere glaciare, confirmă acest scenariu.
„Ghețarii tind să suprime volumul erupțiilor vulcanilor de sub ei. Dar, pe măsură ce ghețarii se retrag din cauza schimbărilor climatice, descoperirile noastre sugerează că acești vulcani erup mai frecvent și mai exploziv”, a declarat autorul principal al studiului, Pablo Moreno Yaeger, student la Universitatea din Wisconsin-Madison.
Pe de altă parte, încă din anii ’70, oamenii de știință, inclusiv cei din Europa, au sugerat pentru prima dată ideea că topirea gheții ar putea influența activitatea vulcanică. Mecanismul este relativ simplu: greutatea gheții apasă asupra scoarței terestre și a mantalei, iar atunci când această presiune dispare, magma și gazele acumulate se extind, provocând o creștere a presiunii interne care poate duce la erupții explozive.