Fermele, în colaps din cauza acuzaţiilor în cazul bebeluşilor bolnavi. Vânzările au scăzut cu peste 40%, laptele aruncat

Cei doi producători de lapte care aprovizionau fabrica din Argeş, în brânza căreia s-a găsit bacteria E.coli, au ajuns să arunce laptele pe câmp. Oamenii spun că declaraţiile scandaloase ale ministrului Agriculturii nu sunt reale şi că până se va descoperi de la ce s-au îmbolnăvit pe copii ei vor ajunge deja la faliment.

04 mart. 2016, 07:45
Fermele, în colaps din cauza acuzaţiilor în cazul bebeluşilor bolnavi. Vânzările au scăzut cu peste 40%, laptele aruncat

„Toate lactatele din România sunt bune de consum”, aceasta este concluzia Autorităţii Naţionale sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în urma unor verificări făcute împreună cu specialiştii INSP.

„Trebuie să vă comunic că laptele şi produsele lactate din România, în urma analizelor efectuate de specialiştii în teren, cât şi în cadrul INSP e lapte conform si se poate consuma normal, deci nu trebuie sa panicam lumea”, a declarat Andrei Butaru, presedinte ANSVSA.

Potrivit surselor România TV, Ministrul Agriculturii este nemulţumit de ancheta ANSVA. El i-a cerut preşedintelui instituţiei să-i demită pe directorii care au greşit în anchetă. Pentru că Ministrul a fost acuzat după ce a dezvăluit numele firmei cu probleme, Ministerul Agriculturii a transmis însă un comunicat de presă în care precizează că anunţul făcut de ministru respectă normele europene.

„Referitor la cazul celor 25 de kg de brânza de vaci contaminată cu e. coli, precizez ca am procedat absolut corect și conform cu legislația UE și națională. Astfel, procedura de rechemare/retragere adoptata și în Ghidul ANSVSA prevede: În cazul unei neconformități a produsului alimentar care pune în pericol major sănătatea populației (de exemplu rezultate nesatisfăcătoare la testele pe baza criteriilor de siguranța definite de Regulamentul 2073/2005 cu modificările ulterioare) și când alte măsuri nu sunt suficiente pentru realizarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății, SE INIȚIAZĂ PROCEDURA DE RECHEMARE A ACESTUIA DE LA CONSUMATOR.

Pe lângă informarea celorlalți operatori din lanțul alimentar operatorul economic informează,în mod eficient și precis, consumatorii în legătură cu motivul acestei acțiuni.

CA URMARE, ERA DE DATORIA AUTORITĂȚILOR SĂ COMUNICE NUMELE OPERATORULUI PENTRU A PREÎNTÂMPINA ALTE POTENȚIALE CAZURI DE ÎMBOLNĂVIRI.

Această practică se aplică spre exemplu și la autoturisme, deci cu atât mai riguros trebuie respectată la alimente”, a scris pe Facebook ministrul Agriculturii.

Fermierii nu sunt deloc impresionaţi de explicaţiile ministrului şi vor să îl dea în judecată.

„Vânzările au scăzut la unii cu 100%, vă dau exemplu cele 2 ferme, Craiova şi Argeş. Sunt milioane de euro pierderi”

Fermierii spun că vânzările au scăzut de câteva zile cu peste 40% şi riscă să ajungă la faliment.

Fermele care aprovizionau cu lapte firma Bradet au ajuns în situaţia de a arunca laptele pe câmp pentru că nu mai au unde să-l distribuie. Potrivit primarului din localitate, oamenii sunt disperaţi că nu se vor mai vinde produsele tradiţionale din zonă din cauza acuzaţiilor privind infestarea brânzei cu e.coli.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat joi, într-o postare pe Facebook, că a procedat „absolut corect şi conform cu legislaţia UE şi naţională” atunci când a anunţat numele producătorului la care s-a găsit brânză de vaci contaminată cu E-coli.