FOTO! Fermierii din România au blocat străzile cu zeci de tractoare în Satu Mare! Protest exact ca în Olanda! Au ajuns în culmea disperării și vor ajutor de la Guvern!

Scumpirile în lanț riscă să pună lacăt pe ferme, motiv pentru care peste 70 de fermieri din județul Satu Mare, în mare parte crescători de bovine, au ieșit să protesteze.

28 nov. 2022, 14:39
FOTO! Fermierii din România au blocat străzile cu zeci de tractoare în Satu Mare! Protest exact ca în Olanda! Au ajuns în culmea disperării și vor ajutor de la Guvern!

Mulți dintre ei au fost nevoiți, în ultimele luni, să-și vândă animalele pentru că seceta le-a înjumătățit recolta și nu mai aveau cum ce să le hrănească.

Fermierii s-au strâns la protest, luni dimineață, în curtea unei cooperatize din Botiz, județul Satu Mare. Apoi, peste 70 de utilaje agricole au pornit către oraș pentru a protesta față de Guvern.

Unul dintre fermieri s-a plâns de faptul că autoritățile nu mișcă un deget ca să îi ajute să facă față acestei crize. „Suntem nemulțumiți de cele întâmplate, de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Nu avem sprijin din partea autorităților! Ce ne-ar ajuta foarte mult ar fi să vină în sprijinul nostru cu ajutorul pe care ni l-au promis. Toată lumea știe că anul acesta a fost un an deficitar pentru partea de zootehnie și pe partea de cultură mare. Nu am avut producție”, a afirmat fermierul.

Ajunși în situația de a nu mai avea ce să le dea de mâncare, o mulțime de fermieri au renunțat la propriile animale.

„Dacă România vrea să rămână fără zootehnie, atunci așa trebuie să continue mai departe. Fără sprijinul statului, noi într-o jumătate de an închidem cel puțin 50% din ferme. Săptămâna trecută, vineri, trebuia să avem din nou o întâlnire la Minister. Nu ne-au mai invitat, nu se mai zice nimic de această subvenție. La secetă noi, cei care suntem în zootehnie, am fost excluși, deci pe partea de pășune, pe partea de fâneață… Noi nu suntem incluși nicăieri!”, a mai spus un manifestant, potrivit Digi24.

Principalul organizator, Daniel Drei, preşedintele unei asociaţii de creştere a vacilor, a declarat că, fără sprijinul statului, jumătate din ferme se vor închide.

„Nu am crezut că vom reuşi să ne strângem în număr atât de mare, dar văd că motivele acestui protest au fost destul de clare şi v-au motivat să ieşim în stradă împreună. Acesta este un protest de avertisment. Principalul obiectiv al nostru este ca să golim rafturile de produsele care sunt neconforme, în principal produsele din uleiuri vegetale hidrogenate. Printre altele, majoritatea suntem din zootehnie, dacă România vrea să rămână fără zootehnie aşa trebuie să continue mai departe. Noi, fără sprijinul statului, în jumătate de an închidem minimum 50% din ferme. Ne-au promis 73 de euro pe cap de vacă, văd că o lălăie de la o săptămână la alta, nu se mai povesteşte nimic. Săptămâna trecută, vineri, trebuia să avem din nou întâlnire la minister, nu ne-au mai invitat, nu se mai zice nimic de această subvenţie. La secetă noi care suntem în zootehnie am fost excluşi, pe partea de păşune şi fâneaţă”, a spus Daniel Frei.

Daniel Frei spune că banii promiși de Guvernul României nu sunt suficienți nici măcar pentru hrana animalelor.

„OK, o să ne dea acei 1.000 – 1.500 de lei promişi. Cu aceştia noi o să ne plătim facturile, dar mai departe ce dăm de mâncare la vacă, din ce hrănim? Avem ceva bani puşi deoparte, dar ăştia nu sunt suficienţi. Acum dacă mergem să cumpărăm fân sau orice tip de furaj pentru animale sunt nişte preţuri foarte mari. Săptămâna trecută am cumpărat balotul de fân de slabă calitate cu 250 de lei. Asta înseamnă că mie îmi ajunge doar pentru tineret şi vacile gestante undeva la 5-6 pe zi, înseamnă undeva la 1.500 de lei pe zi numai pe partea asta. La vaca de lapte încă nu i-am dat de mâncare. În condiţiile astea noi putem pune lacătul în vreme ce ei pe rafturi vând tot felul de mizerii”, a mai spus Daniel Frei.